Bez dogovora u Crnoj Gori: Jedni za novu vladu, drugi za rekonstrukciju, izbore niko neće

© Sputnik / Nebojša PopovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Predstavnici parlamentarne većine u Crnoj Gori na trećem sastanku nisu postigli dogovor o rešavanju krize vlasti. Dok su DF, SNP i Demos za izbor nove vlade, Demokrate i URA su za rekonstrukciju. Jedina saglasnost postignuta je da niko nije za nove izbore.
Demokratski front saopštio je da na sastanku „nije došlo do dogovora o razrešenju parlamentarne i krize u Vladi zbog isključivosti Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića“.
„Demokratski front ostaje pri nepromenjenom stavu da je izbor nove vlade i novog premijera model za razrešenje aktuelne krize. Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić ostavši u ubedljivoj manjini, grčevito braneći svoje fotelje i lične interese, i ne prihvatajući pravila demokratije i ponuđeni kompromis, preuzimaju odgovornost za sve što će se u budućnosti dalje dešavati“, saopšteno je iz DF.
Demokratska Crna Gora saopštila je da je jedina želja lider Nove Andrije Mandića obaranje Vlade i vlasti, kao i destabilizacija političkih prilika. Zato je kako kažu, danas odbio kompromisno rešenje između dve krajnosti - njega i Vlade Crne Gore, prenosi RTCG.
„Andrija Mandić koji nikako ne može da prežali pobedu koju smo ostvarili 30. avgusta, samo zbog toga što je bio poslednji na izbornoj listi, nastavlja da radi ono što nije prestajao od prvog dana formiranja ove vlasti. Njegova jedina želja je obaranje ove Vlade i vlasti, destabilizacija političkih prilika, zato je i danas odbio kompromisno rešenje između dve krajnosti - njega i Vlade Crne Gore, koje je nudilo više učesnika na sastanku, a to je da se u dogovoru sa Vladom radi na rekonstrukciji i jačanju postojeće 42. Vlade Crne Gore“, poručuju Demokrate.
Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Bečić: Rekonstrukcija vlade, ali Krivokapić ostaje
„Dogovor koji je napravljen krajem prošle godine na četiri godine se može menjati isključivo saglasnošću svih koji su ga pravili. Ko to ne prihvati, jedini izbor mu je DPS, jer sa njima jedino može rušiti Vladu ili donositi odluku o skraćenju mandata i novim izborima. U Demokratama partnera za tako nešto nikada neće imati, tako da svu odgovornost za dalje političke procese imaju gospoda Mandić, Đukanović i Vučić”, zaključuju Demokrate.
Goran Danilović (UCG) naveo je da dogovora nema ni na nivou velikih političkih subjekata.
DF, SNP i Demos su, kako kaže Danilović, zainteresovani samo za izbor nove Vlade, a ostali su, kako dodaje za neku vrstu rekonstrukcije.
Demokrate i GP URA, kako ističe Danilović, nisu za rušenje Vlade, ali za njih popravljanje ili rekonstrukcija dolaze u obzir.
„Mi smo danas u statusu kvo i mislim da on ne donosi dobro ni Vladi, ni građanima“, kazao je Danilović. On se nada da bi moglo doći do novih sastanaka predstavnika najvećih partija.
Nikšić - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Ima li izgleda da Crna Gora izađe iz ćorsokaka
„Izvesno je da smo svi na različite načine nezadovoljni radom vlade", naveo je Danilović i dodao da niko nije rekao da ne bi dirao ništa.
„Ja nisam optimista“, kazao je Danilović i dodao da je rekonstrukcija Vlade izgledala kao više moguće rešenje.
„Nismo pristajali samo na to da se u ovom trenutku organizuju izbori, jer smo sigurni da parlamentarna većina i manjina i naš parlamentarni sistem nisu za to spremni“, poručio je Danilović.
„Da li će to biti rekonstrukcija ili izbor nove vlade ja to u ovom trenutku ne znam“, naveo je Danilović.
Lider Prave CG Marko Milačić je kazao da je ta stranka za dogovor i kompromis i pozvao i ostale partije da se okrenu dogovoru.
„Očigledno da je veći problem unutar parlamentarne većine nego unutar Vlade. Evo vidite treći put nikakvog pomaka nema“, poručio je Milačić.
Poslanik GP URA Miloš Konatar ponovio je da je savez koji predvodi ta partija za rekonstrukciju ili unapređenje rada Vlade uz poštovanje Sporazuma potpisanog nakon prošlogodišnjih izbora.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
„Ne odustajem“: Krivokapić o rekonstrukciji crnogorske Vlade
„Protiv smo rušenja Vlade, Vlada ima našu podršku. Ko god smatra da Vladi treba izglasati nepoverenje to može da pokrene u Skupštini, ali mi nećemo biti partneri u nečemu “, poručio je Konatar.
Naveo je da za GP URA rekonstrukcija Vlade znači poboljšanje Vlade, ali da Vlada mora sačuvati nestranački karakter i glavne spoljnopolitičke ciljeve.
„Uslov svih uslova je poštovanje principa koji su sadržani u Sporazumu od 8. septembra 2020.“, zaključio je Konatar, prenosi RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala