Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Istorijski događaj: Zapad izgubio prostor iz koga se vlada čitavim svetom /video/

© AP Photo / Khwaja Tawfiq SediqiTalibani
Talibani - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Pratite nas
Iako su se Amerikanci zvanično povukli u Avganistanu, ostala je mreža CIA u čijoj režiji se izvode novi teroristički napadi. Oni bi da pokažu kako novi talibanski režim nema kapaciet da sačuva mir, kaže publicista Siniša Ljepojević.
Zapadni svet i Velika Britanija pokušavaju da prikriju suštinu rata u Avganistanu, ocenjuje on u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“.
Ljepojević kaže da se u Avganistanu nalazi još oko 17.000 američkih plaćenika što predstavlja -kapacitet destrukcije. On naglašava, međutim, da nove vlasti nisu naivne ali da nisu ni bez saveznika.
„Suština onoga što se u Avganistanu želi prikriti jeste činjenica da je po prvi put u poslednjih 200 godina Zapad izbačen iz Evroazije, a to je istorijski događaj. Jer, onaj ko vlada Evroazijom, on vlada i čitavim svetom zbog toga što je taj prostor izuzetno bogat prirodnim resursima,“ rekao je Ljepojević.

Zapad izgubio Evroaziju

Drugu stvar, dodaje naš sagovornik, koju žele da prikriju je način odlaska SAD i NATO iz Avganistana.
On podseća da su pregovori trajali tri godine kao i da ih je na kraju Amerika izdala. Svima je bilo jasno, kaže Ljepojević, da će se oni povuči ali je način na koji su to učinili - iznenađujući.
„To povlačenje svedoči o raspadu unutrašnjeg sistema, pre svega, u Americi. Država je u potpunom haosu. Podsetio bih kako su napustili aviobazu u Bagremu pre mesec dana – bilo je bežanje glavom bez obzira. Iza sebe su ostavili veliku ratnu tehniku, ne samo dve hiljade oklopnih vozila, već i tri aviona „Herkules“ i preko stotinu helikoptera,“ objašnjava naš sagovornik.

Kakvi su to novi talibani?

Da bi prikrili svoju nesposobnost, Ljepojević kaže da Amerikaci plasiraju priče da su postigli dogovor sa talibanima (organizacija zabranjena u Rusiji) da im ostave svo to naoružanje.
On dodaje da su ovi sad „talibani“ potpuno novi pokret koji se formirao u poslednjih sedam godina. Razlikuje se, dodaje on, na prvom mestu po ideologiji, jer su bliži socijalističkom viđenju društva. Drugo, nastavlja Ljepojević, imaju pripadnike svih etničkih grupa, za razliku od prethodnih talibana koji su bili samo paštuni koji su mnogo više ubijali ostale etničke grupe, nego što su se borili zbog islama.
„Treća stvar koja ih karakteriše jeste činjenica da su uspostavili saradnju sa Rusijom, Kinom, Iranom i što je najvažnije sa Pakistanom. Treba naglasiti da je Pakistan odbio zahtev da se američka vojska evakuiše na teritoriju te zemlje, pa zbog toga prebacuju vojsku u Jordan,“ smatra on.

Kina želi Avganistan na „Putu svile“

I pored američke blokade deviznih rezervi koje su iznosile oko 9 milijardi, Avganistanu ne preti ekonomski sunovrat. Ljepojević kaže da je ta zemlja posmatrač u Šangajskoj organizaciji za saradnju i da već postoje programi kako će Kina da pomogne ekonomski razvoj, a u planu je i da postane deo novog „Puta svile“.
„Teško je reći da će Avganistan da doživi prosperitet ali i da će da preživi najtežu fazu. Pošto je mreža CIA i dalje tamo, treba da očekujemo diverzije i ubistva ali se ovaj proces ne može zaustaviti. Ipak, mi i dalje vidimo ljude koji žele da napuste tu zemlju. Jedni pripadaju onima koji su uzimali novac i sarađivali sa Amerikancima i oni imaju status izdajnika. Druga vrsta su ljudi koji koriste priliku da odu iz sopstvenih ekonomskih razloga, ali je pitanje koliko njih će zapravo uspeti da ode,“ naglašava naš sagovornik.

Ko je sledeći na meti Zapada?

Ljepojević ne isključuje mogućnost da će zapadne sile nakon Avganistana pokušati da poprave svoj poljuljani rejting na Bliskom istoku ali ističe da su kapaciteti znatno smanjeni te je njegova procena da će se povući i iz tog dela sveta.
„Onda će se ustremiti na Evropu, jer je to jedini deo planete gde Amerika veruje da može da ostane. Zapad nema kapacitet za neki novi rat, već je samo sposoban da plati nekog kako bi ubijao za njih. Velika Britanija trenutno ima najmanji broj vojnika u oružanim snagama u poslednjih 300 godina i to je posledica Iraka. U Americi je gotovo 70 odsto profesionalnih vojnika iz Južne Amerike koji žele da zarade novac, a ne da se bore za Ameriku,“ kaže on.
Naš sagovornik podseća da su, u prethodne dve decenije u Avganistanu, 70 odsto „žive sile“ bili plaćenici, a ne profesionalna vojska. Zbog svega toga, dodaje Ljepojević, on ne očekuje nove sukobe u Avganistanu ali smatra da ih može biti na Bliskom istoku zbog položaja Izraela.
Zastava DAEŠ-a - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Kriza u Avganistanu
Iz totalnog haosa Avganistana rađa se nova pretnja – za ceo svet
Američki vojnici u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Kriza u Avganistanu
Mediji: Bajden povlači sve diplomate iz Avganistana
Američki vojnik u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Kriza u Avganistanu
Cena avganistanskog debakla: Da li je „pad Kabula označio završetak ere globalne moći SAD“?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala