- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

FSB Rusije: Ukrajinski neonacisti ubijali sveštenike tokom Drugog svetskog rata

© AP Photo / Sergei ChuzavkovUkrajinski nacionalisti sa slikom Stepana Bandere
Ukrajinski nacionalisti sa slikom Stepana Bandere - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Pratite nas
Ukrajinski neonacisti ili Banderovci su na najbrutalniji način tokom Drugog svetskog rata ubijali pravoslavne sveštenike na zapadu Ukrajine koji nisu želeli da pređu u nadležnost autokefalne crkve, navodi se iz dokumenta koji je otkrila Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije u okviru projekta „Bez zastarevanja“.
Među dokumentima se nalazila i beleška „O položaju pravoslavne crkve i aktivnostima sveštenstva u Rovenjskoj oblasti“. Nju je u martu 1944. godine rukovodiocu sovjetske kontraobaveštajne službe, načelniku 2. Uprave Narodnog komesarijata državne bezbednosti SSSR-a Petru Fedotovu poslao rukovodilac 2. Uprave nacionalnog komiteta državne bezbednosti SSSR-a Pavel Medvedev.
Medvedev je naveo da su se posle nemačke okupacije Rovenjske oblasti ukrajinski nacionalisti, kao i nacisti, trudili da maksimalno iskoriste crkvu i privuku sveštenstvo i vernike.
Međutim, lokalni arhiepiskop Aleksej Gromadski je „smatrajući negativnim reagovanje sveštenstva i vernika na ukrajinizaciju bogosluženja i uspostavljanje autokefalnosti, kao i zbog straha od otvorenog uskraćivanja od strane nacionalista njihovih zahteva, sazvao u avgustu 1941. godine u Počajevu Sabor episkopa koji je doneo odluku o prelazu pravoslavne crkve na statut autonomne, ne izlazeći iz jurisdikcije moskovske patrijaršije“.
Adolf Hitler i Rudolf Hes 1939. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2020
Dok Rusija brani istorijsku istinu, za Ameriku i Ukrajinu nacisti su borci za slobodu
Nacionalisti su na čelo Ukrajinske autokefalne crkve koju su okupirali nacisti postavili episkopa Luckog Polikarpa Sikorskog.
Sveštenstvo i vernici Rovenjske oblasti su poruku o autokefalnoj crkvi na čelu sa Sikorskim „primili sa negodovanjem“.

„Takav odnos je bio izazvan time što je episkop Polikarp bio svima poznat kao karijerista koji je počeo da sprovodi raskol u pravoslavnoj crkvi još 1924. godine, a takođe i time što ukrajinska crkva ne može da se smatra autokefalnom do saziva pomesnog sabora i odobrenja mitropolita Moskovskog i vaseljenskog patrijarha“, naveo je Medvedev.

Prema njegovim rečima, pored ukrajinskih nacionalista meljnjikovske struje, koji su otvoreno podržavali Nemce, pitanjima ukrajinizacije pravoslavne autonomne crkve i korišćenjem crkve za svoje ciljeve, bavila se Organizacija ukrajinskih nacionalista (OUN) banderovskog pravca koja je zabranjena u Rusiji.
O tome kako su se ispod Rovne ponašali Banderovci prema neposlušnim sveštenicima ispričao je episkop Kurski i Belgorodski Pitirim u svojoj belešci predsedniku Saveta za pitanja Ruske pravoslavne crkve pri Savetu narodnih komesara SSSR-a Georgiju Karpovu u julu 1944. godine.
Pripadnici ukrajinskih nacionalističkih pokreta marširaju na godišnjicu tragedije u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Poslanica Državne dume: Marš nacionalista u Odesi – sramota
„U blizini sela Dermanj Banderovci su mučenički ubili sveštenika Miheja Šavrinskog, sveštenika iz sela Verhovo Aleksandra Turkeviča i najstarijeg sveštenika sela Točivka Rahlicka. Ti isti Banderovci su noću u Velikoj Mošanici i Maloj Mošanici ubili protojereja Meletija Rožkovskog i protojereja Evgenija Meržinskog, koje su prvobitno mučili, iskopali im oči, ubili, a zatim bacili u bunar“, rekao je Pitirim.
„U blizini grada Zdolbunova u Rovenskoj oblasti u selu Sveti Minjski ubili su sveštenika Meljnjikova i obe porodice njegovih ćerki koje su živele sa njim. Svim sveštenicima su pre ubistva predlagali da pređu u autokefalnu crkvu“, dodao je arhiepiskop.
Kako je pisao Pitirim, najteže je bilo sveštenicima u župama Polesja. Kada bi Banderovci saznali da je neki sveštenik „bio u komunikaciji sa moskovskim episkopom ili se usudio da služi na slovenskom jeziku bio bi ubijen. A njihove kazne su bile užasne. Oni su testerom odrubljivali glave ili su ih ubijali specijalnim noževima“.
Banderovci su prilikom ubistava imali poseban ritual.

„Lice čija je misija bila da izvrši ubistvo, prvo se moli, a posle kazne na poseban način briše krv sa noža i zahvaljuje Bogu. Pripadnici Ukrajinske ustaničke vojske (zabranjena u Rusiji) osveštavali su nož koji je predviđen za kaznu nevernika“, pisao je Pitirim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala