Poslanica Državne dume: Marš nacionalista u Odesi – sramota

© AP Photo / Felipe DanaPripadnici ukrajinskih nacionalističkih pokreta marširaju na godišnjicu tragedije u Odesi
Pripadnici ukrajinskih nacionalističkih pokreta marširaju na godišnjicu tragedije u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Marš ukrajinskih radikalnih nacionalista, posvećen godišnjici tragičnih događaja u Odesi, sramota je ne samo za Ukrajinu, već i za zapadni tabor koji podržava režim u Kijevu, izjavila je članica Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Elena Panjina.
Prema njenim rečima, činjenica da je ovaj marš održan uz podršku i praktično pod zaštitom ukrajinske policije govori o tome da „kijevski režim nastavlja da koristi nacionalističke militante kao instrument terora i zastrašivanja stanovnika Odese“.
„Svojim cinizmom šokira činjenica da kolektivni Zapad u tom kontekstu predstavlja današnju Ukrajinu kao ‘demokratsku’ i ‘pravnu’ državu. Nemoguće je zamisliti da ulicama nemačkih gradova marširaju nacisti i proslavljaju paljenje zatvorenika Aušvica. Ali kada se čini genocid nad Rusima, nad pristalicama ideja ruskog sveta, to je apsolutno normalno za kolektivni Zapad“, istakla je Panjina za Sputnjik.
Ona je priznala da je „zatečena što se ovo okupljanje održava na Uskrs, kada pravoslavni hrišćani proslavljaju svetlo vaskrsenje Hristovo“.
„Pri tome, akcije neofašista na godišnjicu masakra idu u ‘istom paketu’ sa kanibalističkim nacrtima zakona o uvođenju krivične odgovornosti za ‘propagandu ruskog sveta’, koje u Radi promovišu saradnici ‘tolerantnog’ i ‘humanog’ predsednika Zelenskog“, navela je Panjina.  
TELEGRAMMMM "{$url}"
Ona je dodala da je „sedam godina nakon što su nevini ljudi živi spaljeni u Domu sindikata, ovaj zločin se glorifikuje, predstavlja kao svojevrsni trijumf ukrajinske nacionalne ideje“.  
„To je sramota ne samo za Ukrajinu, već i za zapadni tabor koji podržava kijevski režim. I nema razloga da sumnjamo da bi ponavljanje tragedije u Odesi čekalo i stanovništvo Krima, da je poluostrvo ostalo u sastavu Ukrajine“, konstatovala je ona.
U nedelju su ukrajinski nacionalisti iz različitih organizacija održali „marš zaštitnika“ na godišnjicu tragičnih događaja u Odesi 2. maja 2014. godine, kada je poginulo skoro 50 ljudi.
Posle promene vlasti u Ukrajini 2014. godine aktivisti „antimajdana“ su u znak protesta rasturili šatorski kamp na polju Kulikovo u Odesi. U popodnevnim satima 2. maja počele su tuče između aktivista „antimajdana“ s jedne strane i fudbalskim navijačima iz Harkova i Odese, kao i učesnicima „evromajdana“ s druge strane. Tuča je završena uništavanjem šatorskog kampa i paljenjem Doma sindikata u koji su se sklonili predstavnici „antimajdana“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala