- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pavlović: Mitropolija povukla razuman potez, oni drugi dižu tenzije

© Sputnik / SputnjikCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska povukla je razuman potez odlukom da ustoličenje mitropolita Joanikija održi „pod svodovima Cetinjskog manastira“, bez masovnog skupa vjernika, dok s druge strane imamo one koji stalno generišu tenzije.
Feđa Pavlović, politički analitičar, ovako ocjenjuje za Sputnjik tenzije povodom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju. On navodi da kada je riječ o planiranom ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, ne bi bilo na odmet — zarad šireg čitalaštva — ukazati na par osnovnih činjenica koje su se, moguće, izgubile u kakofoniji ostrašćenih apela i militantnih pokliča.

Razuman potez Mitropolije

„Nakon što je Mitropolija crnogorsko-primorska izrazila namjeru da ovu svečanost upriliči na Cetinju, njeni ideološki protivnici, koji Srpsku pravoslavnu crkvu doživljavaju kao okupatorski entitet, predstavili su tu inicijativu kao provokaciju, prst u oko i čin poniženja Cetinja, Crne Gore, Crnogoraca i crnogorstva, i shodno tome najavili su masovne proteste. Prvi takav protest održan je 22. avgusta na Cetinju, dok je drugi najavljivan za 5. septembar, odnosno na dan planiranog ustoličenja mitropolita Joanikija. Ustavno pravo demonstranata da u navedenim terminima organizuju protest na Cetinju ni crkva niti crnogorska vlast ni u jednom trenutku nisu doveli u pitanje.
Imajući u vidu tenzičnu društvenu atmosferu, ali i epidemiološki rizik masovnih skupova u situaciji zabrinjavajućeg rasta broja novooboljelih od COVID-19 u našoj zemlji, Mitropolija crnogorsko-primorska odlučila je da se ustoličenje mitropolita Joanikija obavi ‘pod svodovima Cetinjskog manastira’ u ograničenom krugu zvanica, bez planiranog masovnog skupa vjernika ispred Cetinjskog manastira“, navodi Pavlović.
Pored svega, kako kaže, Skupština Prijestonice Cetinje i gradonačelnik Aleksandar Kašćelan pozvali su Mitropoliju da u potpunosti revidira dosadašnje planove i ustoličenje održi izvan Cetinja. Za zaključke koje je usvojila Skupština Prijestonice Cetinje glasali su, između ostalih, i odbornici pokreta URA, a Glavni odbor ove partije izdao je ranije danas saopštenje u kojem se, pozivajući se na „uzburkane strasti“ i „podignute emocije”, apeluje na Mitropoliju da odustane od ustoličenja na Cetinju. U URI vjeruju da se svečani događaj ove vrste ne bi smio ukaljati „zaštitnim ogradama i kordonima policije“, ukazuje Pavlović za Sputnjik.
Naš sagovornik ističe da, uzevši u obzir navedene činjenice, stvar je prilično jasna.
„S jedne strane, Mitropolija želi da mitropolita crnogorsko-primorskog svečano ustoliči u vjekovnom sjedištu crnogorskih mitropolita (i pritom u cijeloj situaciji pokazuje zavidan stepen društvene zrelosti). S druge strane, određene političke krugove iritira i vrijeđa to što će, u skladu sa Ustavom zagarantovanim slobodama, jedna vjerska institucija u vjerskom objektu održati vjerski obred, pa — pozivajući se na ‘tenzije’ koje alarmističkom kampanjom u njima naklonjenim medijima oni sami generišu — traže da, u ime ‘smirivanja strasti’, crkva kapitulira pred njihovim zahtjevima“, kaže Pavlović.

Dupli standardi URA

On ukazuje i na duple standard kojima se služi pokret URA.
„Teško je oteti se utisku da je stav koji je, u datom slučaju, zauzeo progresivno-liberalni pokret URA primjer duplih standarda. Zamislite da u nekom gradu LGBT+ organizacije planiraju održavanje Parade ponosa, i da u susret tom događaju njihovi ideološki oponenti oblijepe grad plakatima na kojima piše ‘P*der gradom neće šetati’.
Zamislite da, nakon neumorne medijske kampanje kojom se najavljena Parada ponosa predstavlja kao ‘provokacija’, ‘poniženje’ i ‘prst u oko’ porodici, tradiciji ili čemu već, isti ti krugovi odjednom zatraže da se — zbog visokih tenzija, je l’ te — Parada ponosa održi negdje drugdje. Šta mislite, da li bi se u tom slučaju pokret URA, pričom o ‘uzburkanim strastima’ i ‘podignutim emocijama’, pridružio takvom zahtjevu? Naravno da ne bi“, zaključuje Pavlović za Sputnjik.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
REGION
Krivokapić pozdravio odluku Mitropolije o ustoličenju Joanikija
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
REGION
Svaku odgovornost snosiće oni koji pozivaju na sukobe: Otac Mijailo Backović o ustoličenju Joanikija
Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Šta je zaključio Savjet za nacionalnu bezbjednost Crne Gore uoči ustoličenja mitropolita na Cetinju
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala