- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milačić: Mudra odluka Mitropolije

© Foto : Prava Crna GoraPredsednik Prave Crne Gore Marko Milačić i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije
Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Pratite nas
Nakon odluke Mitropolije svaki eventualni incident na Cetinju i bilo gdje drugde, a ovim povodom, bez ikakve dileme i sumnje biće i jeste sa adresom druge strane, koju predvodi predsjednik države Milo Đukanović, kaže lider Prave Crne Gore Marko Milačić.
Odlukom da se ustoličenje mitropolita Joanikija obavi bez planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira, Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve još jednom je pokazala mudrost i senzibilitet da u najtežim trenucima očuva mir i međubratski sklad u Crnoj Gori, naveo je Milačić.
On ističe, komenatrišući odluku Mitropolije, da je, kao i uvijek, Crkva i ovog puta dokazala da promišlja dublje i dalekosežnije od svih ostalih aktera na društveno-političkoj sceni, i da je, kao i uvijek, na visini svoje svete dužnosti da, kao u doba Svetog Petra Cetinjskog, smiruje tenzije i miri zavađenu braću.
„Prava Crna Gora je sa dubokim razumijevanjem primila ovu vijest i snažno pozdravlja ovaj impuls razuma koji stiže sa najvažnije duhovne adrese u Crnoj Gori, naročito imajući u vidu da će vjerujući narod dan prije imati priliku da svečano dočeka njegovu svetost Patrijarha Porfirija ispred Sabornog Hrama u Podgorici, kao i današnju odluku da vjerujući narod 5. septembra u Cetinjskom manastiru predstavljaju čelnici crkvenih opština iz svih krajeva Crne Gore. Sa druge strane, sve političke aktere koji proteklih mjeseci potpiruju tenzije i šire zlu krv, pozivamo da konačno pokažu odgovornost i da se zamisle da li su tenzije koje su doveli do usijanja među braćom vrijedne njihovih politikantskih poena“, ističe Milačić.
On naglašava da nakon ovakve mudre odluke svaki eventualni incident na Cetinju i bilo gdje drugo, a ovim povodom, bez ikakve dileme i sumnje biće i jeste sa adresom druge strane, koju predvodi predsjednik države Milo Đukanović, no i bez obzira na to nadležni državni organi biće na visini Ustavom datog zadatka da obezbijede punu primjenu Ustava, zakona, kao i očuvanja mira i stabilnosti.
Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
REGION
Skupština Cetinja traži da policija zabrani ustoličenje
Litija u Budvi povodom gradske slave - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
„Velikosrpska politika, pokoravanje Crne Gore“: Sramna peticija „tolerantnih“ o ustoličenju Joanikija
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Mitropolit Joanikije: Oni se mene odriču, ja njih neću, to su moja braća i moj narod
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala