Mitropolit Joanikije: Oni se mene odriču, ja njih neću, to su moja braća i moj narod

© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je da ne može da se odrekne onih koji su se njega odrekli jer su to, kako je istakao, njegova braća i narod koji mu je Bog poverio.
Mitropolit Joanikije je, u besedi posle liturgije u Cetinjskom manastiru, osvrnuo na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori povodom njegovog predstojećeg ustoličenja na Cetinju i pozvao sve na preobraženje.
„Ja prizivam i sebe i sve vas, i Cetinje i celu Crnu Goru, da se preobrazimo, da radimo o dobru pa ćemo dobro i dočekati i dobro videti, i dobro će se Božije, koga ima u izobilju u ovome narodu, umnožiti u nama“, kazao je Joanikije.
Kako je naveo, čovek ima unutrašnji poriv da stvara, ali vrlo često i unutrašnji poriv da razara, upropaštava i obesmišljava i tone u besmisao.
„Nažalost toga imamo u svim vremenima. Evo danas na Cetinju biće, kako kažu, velika grupa onih koji se protive da taj okupator zvani Mitropolit Joanikije Mićović dođe na Cetinje, da se ustoliči. I jasno govore da mene ne priznaju za svoga mitropolita i da hoće da me poćeraju odavde“, kazao je mitropolit Joanikije i dodao:
„Znači oni su se mene odrekli, ali ja kao pastir, kao mitropolit, kao čovek Jevanđelja, ne mogu njih da se odričem. To su moja braća.To je narod koji mi je Bog poverio i ja mislim da u njima ima mnogo dobra“.
Mitropolit crnogorsko-primorski je naglasio da je spreman na razgovor, ali da nije rad na razmenjivanje mržnje.
Protest na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Završen protest na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija /foto/
„I kome god je nešto nejasno u vezi moje službe, ja sam spreman da razgovaram. I spreman sam da odgovorim, i vidim da mogu na svako pitanje da im odgovorim, ako ćemo da razgovaramo kao ljudi, što je govorio Patrijarh Pavle“, rekao je mitropolit Joanikije.
„Šta bi bilo da se ja njih odričem? To bi značilo da ih isključim iz Crkve i predam prokletstvu, a to neću. Ali ih upozoravam, da sami ne navuku prokletstvo na sebe, kao mnogo puta do sada. I toga se bojim, da će to mnogi učiniti izmanipulisani ljudi, pomračeni, zloupotrebljeni. Žao mi je dece i omladine, što se truju mladi ljudi”, dodao je mitropolit.
Naglasio je da su tvrdnje da se naša Crkva zove crkva Srbije netačne i tendenciozne.
„Ne zove se naša Crkva crkva Srbije, nego Srpska pravoslavna crkva. To je velika manipulacija menjati ime, a kad se menja ime onda se tu neko lukavstvo sprema. Ja volim Srbiju, volim Beograd, školovao sam se u Beogradu, kao i mnogi drugi, bila mi je čast. One škole koje sam ja učio tada ih nije bilo u Crnoj Gori. Kad kažu da mi šalje crkva Srbije hoće da me vežu za politiku, a ja želim da se vežem samo za Hrista i za Crkvu. Poštujem svaku državu, volim i Srbiju i Crnu Goru, i poštujem i jednu i drugu državu. I šta sad tu više od mene neko traži?!“, upitao je mitropolit.
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Vuksanović: Nepotrebne tenzije, vjerujemo da će ustoličenje Joanikija proteći u redu
Kako je naveo, njega ne šalje crkva Srbije, niti bilo koja država, već Srpska pravoslavna crkva, dodajući da ga priznaje sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i verujući narod Crne Gore.
„Ja nisam izvanjac, ja sam rođen u Crnoj Gori, građanin ove države. Ovde odrastao ispod planine Njegoš po kojoj sam čuvao 200 ovaca i učio Gorski vijenac napamet. Otkud sam, odakle su došli Petrovići?! Nije se Petar Drugi zvao Njeguš nego Njegoš. Gde je moja služba bila do sada? U Crnoj Gori. Šta sam radio? Vidi se šta sam radio. Pa i sever je isto valjda deo Crne Gore, nije samo Katunska nahija Crna Gora. Nije samo Cetinje Crna Gora, i nikad nije htelo da bude samo ono nego je htelo Cetinje da se širi, i Crna Gora da se širi, da se oslobodi, da se objedini sa ostalim plemenima u okolini“, obrazložio je mitropolit.
Što se tiče raznih manipulacija u kojima se govori da će grupa ljudi da spreči njegovo ustoličenje, mitropolit Joanikije je podsetio da se on hirotonisao pre pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru.
„Ovde sam praktično započeo službu. Nisam ja od nekud došao u Crnu Goru da je okupiram, otkud meni to da se prepisuje, otkud meni te mogućnosti da ja bilo koga okupiram?! Nekome u Crnoj Gori smeta Srpska pravoslavna crkva. Čudo jedno, nikad nisam čuo da nekome Srbinu u Crnoj Gori, a ima toliko Srba u Crnoj Gori, smeta to što se ovo zove Mitropolija crnogorska“, naveo je mitropolit.
Navodeći da je zakonito izabran na Svetom arhijerejskom saboru, mitropolit je kazao: „Neka govore braća šta god hoće, ali neka ne lažu“.
Vladika Joanikije je, kako je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, naglasio da ne može da prihvati da se u Crnoj Gori širi retorika velikog fašističkog sluge i kurira poglavnika Anta Pavelića našega izdajnika Sekule Drljevića.
Skup „crnogorskih patriota“ na Cetinju, ispred Cetinjskog manastira - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Tvrđava separatizma ili duhovni centar Srba: Zašto je baš na Cetinju poprište istorijskog sukoba
„Ne priliči to Crnoj Gori! Oni koji barjače sa barjakom antifašizma prihvatili su ideologiju najvećeg fašiste sa ovog područja – prokletoga Sekule Drljević. Kakvi paradoksi, kakvo ludilo, kakva sramota! Isto tako jasno je svima da se pod barjakom patriotizma mnogo kralo i mnogo upropašćavalo, kao što se i pod barjakom antifašizma širila bratska mržnja i razdor, i ranije i danas. Moramo se toga osloboditi“, poručio je mitropolit.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala