Vuksanović: Nepotrebne tenzije, vjerujemo da će ustoličenje Joanikija proteći u redu

© Sputnik / Nebojša PopovićCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Pratite nas
Vjerujemo da će ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra na Cetinju proteći u najboljem redu, poručio je predsjednik Vijeća Skupština Crne Gore Momčilo Vuksanović posle sednice Vijeća održanog u Podgorici u subotu.
Vuksanović je kazao za Sputnjik da je uvjeren kako će država, i pored nepotrebnih tenzija koje su podignute, uraditi sve da ustoličenje mitropolita Joanikija prođe u najbolje redu.
„Velika većina pravoslavnog vjerujućeg naroda u Crnoj Gori sa radošću očekuje ustoličenje mitropolita Joanikija u tron Svetog Petra Cetinjskog, zato smo pozvali i našu braću, koja su protiv toga, da nas razumiju i da zajedno gradimo budućnost, Nepotrebno je podizati političke tenzije“, ističe Vuksanović.
Vijeće narodnih skupština Crne Gore poručilo je sa skupštine održane u Podgorici da će najugledniji predstavnici narodnih skupština sa svih prostora Crne Gore doći 5. septembra na Cetinje i prisustvovati dočeku patrijarha srpskog Porfirija i ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija.
Vijeće narodnih skupština Crne Gore se posle održane skupštine obratilo crnogorskoj javnosti saopštenjem u kom poziva na slogu i pomirenje.
Skup „crnogorskih patriota“ na Cetinju, ispred Cetinjskog manastira - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Tvrđava separatizma ili duhovni centar Srba: Zašto je baš na Cetinju poprište istorijskog sukoba
„Draga braćo, vjekovima smo živjeli složno, okupljeni oko naših svetorodnih vladara i vladika, čuvara Pećkog trona. Gradili smo zajedništvo sa jednovjernim narodom, predvođeni zavjetnom mišlju naših slavnih predaka. Nije bilo lako objediniti Crnu Goru sa brdima, Starom Hercegovinom i primorjem, ali se u oslobodilačkim ratovima ostvarila ta naša zajednička želja. Prihvatili smo i zajedničko ime nadajući se da nas niko više dijeliti neće. U Cetinje smo gledali kao u svetinju kojoj smo uvjek bili beskrajno odani. Utoliko nam teže padaju nagoveštaji ometanja svetog čina ustoličenja našeg zajedničkog mitropolita crnogorsko-primorskog čime se ozbiljno narušava viševjekovna tradicija i dovodi u pitanje sloga i jedinstvo pravoslavnog naroda u Crnoj Gori”, ističe se u saopštenju.
Bez namjere da bilo šta namećemo, kao ogromna pravoslavna većina vjerujućeg naroda, molimo vas da budući dani u Crnoj Gori budu dani bratskog pomirenja i ljubavi, poruka je sa Skupštine.
Episkop Joanikije služio pomen mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Gradonačelnik Cetinja pisao ambasadorima: „Apelujte da ustoličenje Joanikija bude na drugom mestu“
„Vjerujemo da ćete uslišiti našu molbu i dočekati nas kao što braća dočekuju braću, sa dobrodošlicom, jer mi jesmo i treba da ostanemo jedan narod. Neprihvatanje naše molbe ne bi nikome dobra donijelo, već bi produbilo nesporazume protiv kojih su uvjek bili naši zajednički, čestiti i slavni preci na čelu sa svetim Petrom Cetinjskim čiji nas ćivot u Cetinjskom manastiru vjekovima okuplja“, piše u saopštenju.
Za nedelju je, inače, zakazan veliki miting predstavnika komita i onih koji se bune protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra.
Američka ambasada je pozvala svoje građane da u nedelju izbjegavaju odlazak na Cetinje zbog bezbjednosnih razloga.
Skupština Cetinja će 27. avgusta inače imati sjednicu na kojoj će se raspravljati o ustoličenju mitropolita Joanikija.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala