„Velikosrpska politika, pokoravanje Crne Gore“: Sramna peticija „tolerantnih“ o ustoličenju Joanikija

© Foto : Youtube/Dnevne novine Dan/PrintscreenLitija u Budvi povodom gradske slave
Litija u Budvi povodom gradske slave - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Pratite nas
Grupa javnih radnika iz regiona pozvala je Evropsku uniju i SAD da, kako navode, hitno utiču na vlasti Srbije i Crne Gore, ali i Srpsku pravoslavnu crkvu da otkažu zakazanu ceremoniju ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija, 5. septembra, u Cetinjskom manastiru.
Među potpisnicima ovog apela, u kojem se, između ostalog, tvrdi da je „mir u Crnoj Gori dramatično ugrožen” su: Latinka Perović, Veljko Bulajić, Vesna Pusić, Sonja Biserko, Senad Pećanin, Bogdan Tanjević, Nikola Samardžić, Boro Kontić, Dino Mustafić, Slaviša Lekić, Dinko Gruhonjić i Davor Đenero.
Tvrde, takođe, da aktuelna vlast u Crnoj Gori ovim, kako navode, „nastavlja dosadašnju anticrnogorsku i antizapadnu politiku koja je rasturila međuetnički i međukonfesionalni sklad, utemeljen na antifašističkoj tradiciji, građanskoj i sekularnoj državi i čvrstom opredeljenju većine građana za članstvo države u Evropskoj uniji i NATO savezu”.
„Sadašnja vlast u Crnoj Gori predstavlja instrument mračnih ciljeva velikosrpske politike koja je rezultirala genocidom, etničkim čišćenjem i najtežim ratnim zločinima u Evropi nakon Drugog svetskog rata. Na meti te iste politike danas se nalaze država Crna Gora i njene nacionalne manjine, posebno (nekanonska) Crnogorska pravoslavna crkva, Crnogorci i sva obeležja kulturno-istorijskog identiteta i tradicije crnogorskog naroda, među kojima je Cetinjski manastir već vekovima jedan od najznačajnijih simbola”, naveli su.
Smatraju da bi najavljeno ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve upravo u Cetinjskom manastiru, uprkos, kako kažu, jasno izraženom protivljenju ogromne većine građana Cetinja, „predstavljalo simbolički čin potpunog pokoravanja Crne Gore velikosrpskoj politici i uništilo mir i sigurnost građana”, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala