- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Došlo je vreme da se zaustavi“: Izrael i arapske zemlje se ujedinjuju protiv Irana

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Izraela
Zastava Izraela  - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Izrael želi da napravi koaliciju sa arapskim zemljama protiv Irana. Premijer Izraela Naftali Benet izjavio je da će tokom današnjeg dana predstaviti svoju strategiju američkom predsedniku Džozefu Bajdenu. Prema rečima eksperata ruskog portala "Gazeta", u novu koaliciju mogu ući, pre svih, države Persijskog zaliva.

„Ja ću reći američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da je došlo vreme da se zaustavi Iran, a ne da mu se baca pojas za spasavanje u vidu nuklearnog sporazuma“, izjavio je premijer Izraela Naftali Benet prilikom obraćanja parlamentu.

I zaista, pred sastanak sa američkim predsednikom on je, donekle, u intervjuu listu „Njujork tajms“ otkrio karte. Ispostavilo se da Izrael planira da napravi novu koaliciju na Bliskom istoku protiv Irana.
„To, čime se mi bavimo je formiranje regionalne koalicije arapskih zemalja, koje će zajedno sa nama pružiti otpor i blokirati iransku ekspanziju“, rekao je o izraelskim planovima Benet.
Po njegovom mišljenju, potrebno je preduzeti nove diplomatske i ekonomske mere protiv Irana kao odgovor na njegove specijalne operacije protiv Izraela.
Naučni saradnik Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije nauka Nikolaj Surikov smatra da je ideja o koaliciji lebdela u vazduhu. Među najočiglednijim kandidatima koalicije on je naveo neke države Persijskog zaliva.
Prema njegovim rečima, oni, kao i Izrael, plaše se moguće hegemonije u regionu Irana, njegovog nuklearnog statusa i porasta nestabilnosti, posebno zbog smanjenog prisustva Amerikanaca. Vladari zalivskih država osećaju da su Iranci počeli da dominiraju u Iraku, da, kao i ranije dominiraju u Libanu i jačaju svoj uticaj u Siriji.

„Neprijatelj mog neprijatelja je moj saveznik i zato nova konstrukcija može biti održiva. Pored toga, Izrael je potencijalni dobavljač vojne produkcije i tehnologije, reč je o borbenim dronovima i sistemima protivraketne odbrane. Njima je potreban Izrael, a oni su potrebni Izraelu“, izjavio je ekspert.

Ekspert pretpostavlja da će u koaliciju ući i Saudijska Arabija. Međutim, verovatno će to biti države sa kojima je Izrael nedavno normalizovao odnose (tokom 2020. godine Izrael su zvanično priznali Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, kao i arapske zemlje Sudan i Maroko). Teoretski koaliciji se može priključiti Egipat, koji je i garant bezbednosti arapske monarhije i njenih saveznika, dodao je Surkov.
Ekspert Andrej Čuprigin takođe smatra da u koaliciju mogu da ući i „večni opozicionari“ Irana – Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein. Saudijska Arabija će, po njegovoj oceni, izabrati ulogu „tihog partnera iza kulisa“. Nova Alijansa bi mogla da postavi temelje ozbiljnom procesu izmena snaga na terenu na Bliskom istoku, gde će se Iran suočiti sa velikim pritiskom.
Prema rečima Surkova, Irak bi mogao da podrži Iran zbog velikog broja šiita i jakog uticaja proiranskih snaga unutar zemlje. Pritom, analitičar smatra da će proces stvaranja formalne koalicije dugo trajati.
Izrael će pokušati da preko formiranja ove koalicije formalizuje saradnju sa državama sa kojima je za sada uspostavio samo neformalne veze. Na primer, Saudijskoj Arabiji će biti lakše da prizna Izrael, tako što će se sa njim dogovoriti o borbi protiv zajedničkog neprijatelja, smatra ekspert.

Realizacija Benetovog plana se može smatrati još jednim korakom u integraciji Izraela u regionalni sistem.

„Ranije je on bio van njega, a sada je njen neodvojivi deo. Pritom ne u smislu večnog antagoniste, već kao država koja pomaže u podržavanju ravnoteže u regionu“, objasnio je Surkov.
Ekspert smatra da je glavni problem za stvaranje koalicije javno mnjenje u arapskim zemljama. Prema njegovim rečima, za sada nije najjasnije mogu li vlasti posle decenijske propagande da ubede stanovnike u to da Izrael sada nije neprijatelj ili pretnja, već partner.
U septembru 2020. godine Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su potpisali u Beloj kući mirovni sporazum. U skladu sa dogovorom, zemlje su priznale Izrael u zamenu za obustavu širenja suvereniteta u jevrejskim naseljima na zapadnoj obali reke Jordan. Zemlje su u zajedničkoj izjavi objavile da će taj korak omogućiti da se dalje ide prema miru na Bliskom istoku. Nakon toga su odnose sa Izraelom normalizovale i još dve arapske zemlje Maroko i Sudan.
Izraelska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Izraelski recept — ako nam prete, treba da imamo najjače oružane snage /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala