Izraelski recept — ako nam prete, treba da imamo najjače oružane snage /video/

© AP Photo / Ariel SchalitIzraelska vojska
Izraelska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Ne može se živeti u BiH kada vam iz Sarajeva poručuju da entitet RS počiva na genocidu i kada se ne priznaju zločini nad Srbima, kaže istoričar Miloš Ković povodom izjave Milorada Dodika da bi bilo najbolje da se BiH raziđe na tri nezavisne države.
Ković u punoj meri razume ovakvu izjavu člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, ali ne smatra da to mora da se desi u ovom trenutku, već da srpski član Predsedništva BiH samo razmišlja na tu temu i šalje određene poruke. To je logičan odgovor koji nam nameće Sarajevo, smatra naš sagovornik.
Mora se razmišljati šta je perspektiva za srpski narod, a to, uveren je naš sagovornik, treba da bude obnova ideje o ujedinjenju koja je mnogo starija od 19. veka. On dodaje i da srpstvo ni u Crnoj Gori ni Hrvatskoj ne može da preživi bez Srbije.

Primeniti izraelski recept

Na pitanje da li bi razdvajanje BiH koje pominje Dodik moglo da prouzrokuje i nemire na Balkanu, Ković ističe: „Ako imamo pretnje u neposrednom okruženju, mi pored poruka mira, treba da naučimo nešto od zemalja kao što je Izrael — treba da imamo najjače oružane snage. A zašto — zbog odvraćanja. A kada kažem oslanjanje srpskog naroda na Srbiju, tu mislim na ekonomiju i kulturu, ali ako je svet Nemcima priznao pravo na ujedinjenje i ako Zapad radi na stvaranju ’velike Albanije‘, ko nama onda može da zabrani da o tome govorimo i na tome da radimo“, kaže Ković.

Naš sagovornik, međutim, naglašava da se mora ići na miroljubivu politiku i na ubeđivanje šta bi to moglo da donese ne samo nama nego i našim susedima, ali i narodima koji sa nama žive.

Za Kovića je veoma bitna činjenica da se Kina mnogo više uključila u pitanje BiH nego što je to do sada bio slučaj. Pitanje „Bonskih ovlašćenja“ će se, prema njegovom mišljenju, odvijati na mnogo višem nivou. „Tu su Rusija i Kina, a gde su velike sile, tu su i dogovori na koje mi ne možemo da utičemo. Mi taj problem ne možemo da rešavamo okrenuti protiv NATO-a, kada nas oni okružuju. Ono što je suštinska poruka istorije, jeste slabljenje zemalja Alijanse, to je proces koji je spor, a vreme radi za nas,“ naveo je Ković.

Ne srljati u konflikte, ali se osloboditi iluzija

On smatra da treba da se sačuvamo i ekonomski i demografski i vojno, a to je onda odgovor na pitanje Kosova i svega ostalog.
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Centar „Vilson“ unapređenom Gebelsovom metodom lobira za Prištinu
Ković je takođe prokomentarisao izveštaj „centra Vilson“, u kom se navodi da u rešavanju kosovskog pitanja SAD i članice Evropske unije treba da pomognu „u učvršćivanju kosovskog suvereniteta”, a da Srbiju treba onemogućiti da širi uticaj Rusije i Kine u regionu. „Oni su nas podsetili na činjenicu da smo mi ovde deo mnogo većih igara i da smo mi samo tačka na globalnom planu odmeravanja snaga zapadnog sveta sa jedne strane i Rusije i Kine sa druge. Taj izveštaj je poziv Sjedinjenim Državama da stanu iza agende Aljbina Kurtija kog hvale, dok se kritikuje navodni diktatorski režim u Srbiji,“ kaže naš sagovornik.
Treba da očekujemo, dodaje on, da se poveća pritisak na Beograd koji znači — dajte sve i izgubite se. Potrebno je samo da naše vlasti protumače na pravi način signale koji nam stižu i nikakvo cenkanje našim državnim teritorijama ne dolazi u obzir. To ne znači srljanje u konfrontaciju, objašnjava Ković, već to predstavlja trezvenu politiku bez iluzija koje nam se nude.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala