„Ludi Srbin“ – otac košarke u Americi

© Foto : fiba.basketballSelektori Amerike i Srbije, Greg Popovič i Saša Đorđević, na meču razigravanja od 5. do 8. mesta
Selektori Amerike i Srbije, Greg Popovič i Saša Đorđević, na meču razigravanja od 5. do 8. mesta - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Greg Popovič, jedan od najboljih košarkaških trenera svih vremena, na Olimpijskim igrama u Tokiju osvajanjem zlatne medalje sa reprezentacijom SAD potvrdio je svoj status uprkos činjenici da se suočio sa velikim kritikama američke javnosti. Popovič, Amerikanac srpskog porekla, otac je američke košarke novog doba.
Greg Popovič je više od dve decenije deo ekipe San Antonio Sparsa sa kojom prkosi novotarijama, promenama na tržištu košarkaša i nastavlja sa svojom ideologijom.
Popovič je već u ozbiljnim godinama, povremeno se pominju navodi o mogućem penzionisanju, ali i ako dođe do toga iza njega ostaje prava armija „košarkaških sinova“.
Iz njegove kuhinje je poteklo više od 30 trenera koji rade ili su radili u NBA ligi.
Među njima se izdvaja, u ovim okolnostima, Majk Badenholzer, njegov nekadašnji asistent, a sadašnji šampion NBA lige sa Milvoki Baksima.
Popovičeva ideologija je najvidljivija u radu Kvina Snajdera, trenera Jute, dok su Stiv Ker i Majk Braun već godinama u Golden Stejt Voriorsima – klubu kome su doneli šampionsko prstenje.
Za naše tržište najzanimljiviji su Igor Kokoškov i Majk Meloun, ali vredi istaći da je iz Popovičevog šinjela izašao i Monti Vilijams, čovek koji je Finiks Sanse doveo do titule prvaka Zapadne konferencije i finala NBA lige.
Greg Popovič - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Olimpijske igre u Tokiju
„Ludi Srbin“ očitao lekciju političarima
U prvom „krugu“ Popovičevih učenika nalaze se još Teri Porter i Ejveri Džonson, nekadašnji igrači Sparsa, te Bret Braun, kao i Vini Del Negro, Majk Miler, Erl Votson i Žak Von.
Uz njih trenersko zannje od Popoviča sticali su Pi Džej Karlisimo, Skot Bruks, Mo Čiks, Luk Volton, Lojd Pirs, Džejms Borego, Stiv Kliford, Keni Etkinson, Tejlor Dženkins, ali i Rajan Saunders, sin preminulog Flipa Saundersa.
Dakle, Popovič je otac moderne američke košarke i čuvar vatre tradicionalnog shvatanja igre između obruča.
Nikola Jokić i Greg Popovič - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
„Ludi Srbin“ priznao: Tako je, „krao“ sam od Željka i Dude /video/
Američki selektor Greg Popovič - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Nije dovoljno biti „samo“ Srbin – treba biti „ludi Srbin“
Selektori Amerike i Srbije, Greg Popovič i Saša Đorđević, na meču razigravanja od 5. do 8. mesta - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Otkriven govor „Ludog Srbina“ o kojem priča cela Amerika /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala