Šoć: Joanikije treba da bude ustoličen na Cetinju, gdje i svi prethodni mitropoliti

© Sputnik / Radoje PantovićCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Mitropolit Joanikije treba da bude ustoličen u Cetinjskom manastiru, koji je sjedište Mitropolije crnogorsko primorske, kaže advokat i bivši predsjednik Narodne stranke Dragan Šoć za Sputnjik.
On je to rekao povodom izjave Milana Kneževića, predsjednika skupštinskog Odbora za bezbijednost, da će Vijeće za bezbijednost odlučiti da li će čin ustoličenja biti na Cetinju ili u Podgorici.
Prema rečima Šoća, moguće je da se ustoličenje organizuje i na drugom mjestu, ako to crkva odluči.

„Međutim, Cetinjski manastir je sjedište Mitropolije crnogorsko-primorske i prirodno je da se taj čin ustoličenje mitropolita tamo dogodi. Isto kao što je prirodno da se biskup katolički ustoliči u Kotoru, što je nedavno i učinjeno, ili reis tamo gdje islamska vjerska organizacija odluči. Ovdje nije pitanje da li je to moguće organizovati, već kome smeta da se taj čin obavi na Cetinju“, naglašava Šoć.

On podsjeća da je Ivan Crnojević sagradio manastir na Cetinju da bi u njemu stolovali prvo zetski, potom crnogorski vladari i vjerski vođe.
„Tokom čitave istorije svaki mitropolit je stolovao na Cetinju i bio u tom manastiru hirotonisan, ukoliko je to u tom vremenu bilo moguće. Poslednjih sto godina svaki mitropolit je ustoličen u Cetinjskom manastiru, pa tako mislim da treba i mitropolit Joanikije da bude ustoličen u tron Svetog Petra Cetinjskog“, kaže Šoć za Sputnjik.
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Mitropolit Joanikije: Oni se mene odriču, ja njih neću, to su moja braća i moj narod
Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je, gostujući na jednoj televiziji, da će odluku o tome gdje će biti ustoličen mitropolit Joanikije, na Cetinju ili u Podgorici, donijeti Vijeće za nacionalnu bezbjednost i Savjet bezbjednosti koji čine predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i predsjednik države Milo Đukanović.
Vijeće za nacionalnu bezbjednost je na sednici održanoj u ponedeljak ocenilo da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori redovna, stabilna i mirna, ali i uputilo apel da se doprinese smirivanju tenzija u kontekstu najavljenih javnih okupljanja.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala