Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Otmica koje nije bilo: Šta se desilo sa ukrajinskim avionom u Avganistanu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski avioni na aerodromu Borispolj u Kijevu
Ukrajinski avioni na aerodromu Borispolj u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Nepoznata naoružana lica otela su ukrajinski avion koji je trebao da evakuiše svoje građane iz Avganistana, nakon čega su odleteli u Iran, saopštio je zamenik ministra inostranih poslova Ukrajine. Portparol MIP-a negirao je kasnije ove navode, dok se na telegram-kanalima pojavila informacija da su avion "iznajmili" bogate izbeglice iz Avganistana.
Zamenik šefa diplomatije Ukrajine Evgenije Jenin izjavio je da su nepoznati naoružani ljudi oteli ukrajinski avion na aerodromu u Kabulu i odleteli u njemu za Iran, javio je "Gromadski radio".

"Prošle nedelje, naš avion su oteli drugi ljudi. Oni su bili naoružani, uključujući vatrenim oružjem. U utorak su nam faktično ukrali avion – on je odleteo u Iran sa nepoznatom grupom putnika umesto da evakuiše Ukrajince", izjavio je diplomata.

On nije naveo šta se desilo sa avionom dalje i da li će Ukrajina tražiti njegovo vraćanje. Istog dana iz Avganistana je stigao ukrajinski avion (niko ne zna da li se radi o istom avionu) sa 41 državljaninom Ukrajine.
Nekoliko sati kasnije, ukrajinski MIP je ove informacije negirao.
"U Kabulu niti u nekom drugom mestu nisu bili oteti avioni. Informacije o otetom avionu koje prenose neki mediji nisu tačne", saopštio je portparol MIŠ-a Oleg Nikoljenko.
On je saopštio i da je zamenik ministra inostranih poslova Evgenije Jenin objasnio neverovatne poteškoće sa kojima se diplomate suočavaju kako bi vratile Ukrajince.
Kasnije se na telegramu pojavila informacija da avion nije bio otet, već da su ga "iznajmili" bogati šiita-Hazarejci koji su platili posadi novcem, zlatom i dragim kamenjem za let do Irana.
Ukrajinski vojnik patrolira u humanitarnom centru u Avdejevki.  - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Amerika ostavila ukrajinske i gruzijske vojnike u napuštenoj bazi u Kabulu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala