Krivokapić: Cetinjski manastir je mesto mitropolita, zašto bi sad neko išao u Podgoricu

© Tanjug / MARINA MAKSIMOVICZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mesto mitropolita. Zašto bi sad neko išao u Podgoricu? Ako bi išao u Podgoricu, sutra bi trebalo da ide možda van Crne Gore, rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija zakazanog za 5. septembar na Cetinju.
„Pravo izbora ustoličenja nije u nadležnosti niti Vlade, niti Skupštine, niti Saveta za odbranu i bezbednost. To je isključivo i samo pravo onoga koji treba to da odradi, a to je mitropolit i Mitropolija crnogorsko-primorska. Ta saznanja da neko može da menja mesto i lokaciju su za mene iznenađenje, ali u svakom slučaju treba sve preispitati“, kazao je Zdravko Krivokapić, odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu predsednika Skupštinskog odbora za bezbednost Milana Kneževića koji je kazao da će se u narednim danima odlučiti hoće li ustoličenje biti u Podgorici ili na Cetinju i da bi o tome trebalo da odlučuje i Savet čiji je član, osim premijera i predsednik države.
„Crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mesto mitropolita. Zašto bi sad neko išao u Podgoricu? Ako bi išao u Podgoricu, sutra bi trebalo da ide možda van Crne Gore. Mera našeg života je poštovanje jednih drugih i života zajedno. Mi nemamo drugog prostora. Možda neko ima, ali ja nemam rezervnu varijantu. Moja varijanta je Crna Gora. Svaki put kada se ujutro probudim prva pomisao mi je Crna Gora. Nije mi pomisao moja porodica, nego Crna Gora i sve porodice u njoj“, kazao je Krivokapić u Nikšiću.
Prema njegovim rečima, problem oko ustoličenje mitropolita Joanikija dobio je tendencije koje su nepoželjne.
Reč je, kako je kazao, o jednom od većih događaja u Crnoj Gori, i u ovom trenutku postoje tri rizika – bezbednosni, epidemiološki i rizik potencijalnih iznenađenja koji je specifičan za Crnu Goru.
Institut za javno zdravlje, kazao je premijer, saopštio je da bi trebalo očekivati, imajući u vidu tendenciju rasta obolelih od kovida-19 , kao i karakteristike delta soja, da će na dan ustoličenja mitropolita broj novozaraženih biti 1.000 dnevno.
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Šoć: Joanikije treba da bude ustoličen na Cetinju, gdje i svi prethodni mitropoliti
„To je jedna brojka koja se nikada do sada nije desila u Crnoj Gori i koja treba da zabrine sve nas. Dobili smo podatak da je broj onih koji treba da budu hospitalizovani preko 300, što automatski ograničava mogućnosti zdravstvenog sistema Crne Gore. U dodatku tog stava Instituta za javno zdravlje stoji jedna karakteristika koja je pomalo čudna da se omogućava da na skup dođu oni koji imaju digitalni sertifikat. Time automatski uvodite jednu apsolutnu novinu – da na otvorenom prostoru, bez kontrole ulaza imate digitalni sertifikat. Postavlja se logično pitanje – šta će vam digitalni sertifikat kada ne možete da kontrolišete ulaz. Ulaz se može kontrolisati na nekom zatvorenom prostoru, a ovde ne postoji mogućnost da to bude realizovano sa takvom preporukom“, kazao je Krivokapić.
Dodao je da će pratiti situaciju i shodno njoj biti odgovorni prema svakom građaninu Crne Gore, vodeći računa da ne ugroze zdravlje niti jednog pojedinca, ali i da ispoštuju obavezu po Ustavu – da je pravo slobode veroispovesti svima zagarantovano i da je ustoličenje čin koji je planiran duži vremenski period, kao i da protesti, ukoliko ih bude, budu pod istim uslovima koji važe za sve.
„Očekujemo da ćemo narednih dana imati potpunije informacije i shodno tome doneti najbolju i najoptimalniju odluku koja bude u korist svih građana“, poručio je premijer.
Pripadnici jedinice Kobre Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Mediji: „Kobre“ i BIA stigli u Crnu Goru
Kako je istakao, čini mu se da su svi, „zbog ove divne slobode koju osećamo“, krenuli tokovima koji nisu prepoznatljivi za demokratiju.
„To znači da nemate toleranciju, da nemate razumevanja za druge i da nemate zajedništvo kao osnovu vrednosti koje delite. I naravno, sve se mora dešavati bez nasilja. Mi smo nekako došli da pričamo o ustoličenju mitropolita kao da je to problem Crne Gore. To nije problem Crne Gore, već onih koji žele da još jednom, nedemokratskim sredstvima da možda povrate vlast da bi sačuvali pozicije koje su imali, kapital koji su stekli i naravno tu su uključene i organizovane kriminalne grupe kojima su pipci šverca ovoga puta jednim delom uskraćeni. To su razlozi. Uvek uvažavam političku ideologiju koja ima pravo da ideološki kaže bilo šta, ali treba voditi računa šta se iza svega ovoga valja – nezadovoljstvo onih koji su izgubili vlast, a možda i nekih koji nisu uspeli da u novoj vlasti ostvare nešto što su naumili. Tako da se ova dva nezadovoljstva prelamaju kroz ovaj divni čin koji treba da bude radost svih nas“, poručio je Krivokapić.
Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Milačić: Đukanović zloupotrebljava ustoličenje, tenzije skretanje pažnje sa crnogorskog „Ritopeka“
Kazao je da ga čudi što verski poglavari drugih verskih zajednica u Crnoj Gori ne reaguju onako kako treba da reaguju i iskažu svoj stav po ovom pitanju.
„Dešavalo se ustoličenje i biskupa i nadbiskupa pa to nije predstavljalo problem. Svi treba da se više okrenemo radu, novim projektima, da se okrenemo budućnosti, a ne da tražimo neku sponu koja treba da nas razdvaja. Ako to budemo tražili, onda se nikada nećemo pomiriti, a pomirenje je neophodno čitavoj Crnoj Gori kako bi krenuli u razvojne projekte. Zabrinjava što su usta svih nas, počev od mene, puna priče o putu ka Evropskoj uniji, a na svakom koraku kada treba nešto konkretno da uradimo mi se spotaknemo“, kazao je Krivokapić, prenele su „Vijesti“.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Vučić: Nisam dobio pozivnicu za ustoličenje mitropolita Joanikija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala