Mediji: „Kobre“ i BIA stigli u Crnu Goru

© Foto : Ministarstvo odbranePripadnici jedinice Kobre Vojske Srbije
Pripadnici jedinice Kobre Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Stručnjaci iz „Kobri“, odreda vojne policije Vojske Srbije, stigli su u Crnu Goru da bi uvidom na terenu, zajedno sa agentima BIA i vrhom ANB-a, dali konačnu procenu bezbednosnog rizika ustoličenja mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija 5. septembra na Cetinju.
Kako je objavila crnogorska „Pobjeda“, pozivajući se na nezvanične izvore, operativci BIA su bili u nedelju na Cetinju, kako bi snimili atmosferu i proverili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija te pokušali da saznaju šeme organizacije. Oni su delovali mimo pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali u dogovoru sa vrhom ANB-a, navodi crnogorski list.
Prvi čovek ANB-a Dejan Vukšić potražio je pomoć BIA radi organizacije bezbednosne zaštite povodom planirane ceremonije Srpske pravoslavne crkve na Cetinju, navodi „Pobjeda“.
„U cilju ostvarivanja intenzivne saradnje, ne samo povodom događaja 5. septembra, direktor ANB-a Dejan Vukšić je dva puta u kratkom roku boravio u Beogradu. Za Beograd je slao i jednog od načelnika u ANB-u Bobana Stanovića, koji direktno odgovara Vukšiću i prvi je koordinator aktivnosti Agencije oko planiranih dešavanja na Cetinju“, tvrdi „Pobjeda“ .
Crnogorski list dodaje da je BIA ustupila šefovima ANB-a niz podataka, koje su njihovi operativci prikupili radeći na crnogorskoj teritoriji, o vezama pojedinaca i takozvanih patriotskih organizacija, kao i o njihovim vezama sa građanskim aktivistima u Srbiji.
Miraš Dedeić na protestu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Istoričar: Skup na Cetinju karikatura, za CPC je Hare Krišna ozbiljna organizacija
Od pre tri dana, piše podgorički dnevnik pozivajući se na bezbednosne izvore, u Crnoj Gori su i pripadnici „Kobri“, koji su, kako navode, obučeni za borbu „protiv terorizma i pobunjeničkih grupa u svim uslovima“, ali i planiranjem i realizacijom bezbednosnih zadataka „iz domena zaštite određenih lica i objekata“, kao i obezbeđivanjem najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posetama Srbiji.
Njihov zadatak je, prema pisanju lista, procena o mogućnosti održavanja ceremonije na Cetinju, razrada plana dolaska crkveno-državne delegacije iz Podgorice na Cetinje 5. septembra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala