Istoričar: Skup na Cetinju karikatura, za CPC je Hare Krišna ozbiljna organizacija

© Sputnik / Boban NovovićMiraš Dedeić na protestu
Miraš Dedeić na protestu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Protest protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, koji je održan u nedelju, jeste „karikatura“ i ismevanje crnogorske istorije, rekao je istoričar Predrag Marković.
Ocenio je da „agresivni i besmisleni“ stav dela crnogorske javnosti protiv Srpske pravoslavne crkve i Srbije, dugoročno nanosi štetu samo Crnoj Gori.
„To su huliganska posla, više liče na fudbalske navijače nego na vernike. Reći vernik Crnogorske pravoslavne crkve je paradoks, to je sekta za koju je Hare Krišna ozbiljna organizacija“, rekao je Marković za Tanjug TV komentarišući protest na Cetinju.
Smatra da su razlozi protesta politički, a ne verski, i podseća da su Srpska crkva, odnosno svetitelji SPC, stvorili crnogorsku državu, a da oni koji protestuju brane Crnu Goru i njenu tobožnju nezavisnost od matice.
„Crkva je igrala mnogo veću ulogu u stvaranju crnogorske države nego u stvaranju srpske moderne države, koja je nastala bez velikog uticaja crkve. Samo Cetinje je nastalo kod Cetinjskog manastira i cela moderna crnogorska država je nastala kao projekat srpskih vladika“, naveo je Marković.
Na konstataciju da su slične tenzije bile i uoči ustoličenja pokojnog mitropolita Amfilohija, Marković je kazao da je tada već bio zaživeo „montenegrinski projekat“ koji bi, kako kaže, bio smešan da nema posledica ozbiljne diskriminacije Srba u Crnoj Gori u poslednjih 20-ak godina.
© Sputnik / Aleksandar MilačićIstoričar Predrag Marković
Istoričar Predrag Marković - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Istoričar Predrag Marković
„Procenat Srba u vlasti, na državnim funkcijama je desetak puta manji nego u Hrvatskoj u odnosu na broj stanovnika. U Hrvatskoj ima oko 3-4 odsto Srba i proporcijalno su zastupljeni, imaju i ministre, dok u Crnoj Gori živi oko 30 odsto Srba, a doskora nisu imali nijednu zvaničnu funkciju“, ukazao je Marković.
Sumnja da tenzije oko ustoličenja mitropolita Joanikija mogu da izazovu veće potrese u Crnoj Gori, ali i da mogu da stvore neprijatnosti jer, kako kaže, agresivna manjina može da napravi dosta štete.
„To će biti test za krhku novu crnogorsku vlast da li je u stanju da uspostavi red prilikom događaja koji je civilizacijski čin, a ustoličenje mitropolita je, pre svega, ljudsko i versko pravo“, naglasio je Marković.
Na pitanje zašto Vlada Crne Gore još nije potpisala temeljni ugovor sa SPC, Marković je kazao da u javnosti u Srbiji ne bi trebalo tako oštro da kritikuje premijera Zdravka Krivokapića koji je, kako kaže, pred vrlo teškim izazovima, i naveo je da u Crnoj Gori postoje veći neprijatelji Srbije.
„A to je Milo Đukanović, koji ne samo što je neprijatelj Srbije, već i svog naroda. Malo ko je do te mere opljačkao svoj narod kao režim Đukanovića“, zaključio je Marković.
Protest na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Miraš na Cetinju, Vartolomej u Kijevu: Ofanziva raskolnika sa potpuno istim ciljem
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala