Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Kirgizija: Prebacivanje američkih vojnika iz Avganistana u Kirgiziju nije realno

© AP Photo / David GoldmanAmerički vojnici ukrcavaju se u avion za Avganistan
Američki vojnici ukrcavaju se u avion za Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Amerika se obratila Kirgiziji na temu prebacivanja američkih vojnika iz Avganistana u Kirgiziju, međutim, pitanje o saradnji u sličnom formatu za sada nije realno, izjavio je u intervjuu Sputnjiku ministar spoljnih poslova Kirgizije Ruslan Kazakbajev.

„Imamo dovoljno veliko iskustvo u saradnji sa Vašingtonom u borbi protiv terorizma. Mi smo, kao što znate, primali snage međunarodne koalicije na avio-bazi aerodroma ‘Manas’ u Tranzitnom centru“, rekao je Kazakbajev.

Američki vojnici u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Nastao je haos: Američka bežanija iz Avganistana
On je dodao da su postojala razna obraćanja i konsultacije na različitim nivoima, ali situacija se u Avganistanu svakodnevno menja i pitanje saradnje u sličnom formatu trenutno je nerealno.
Kako je istakao, otvaranje druge ruske vojne baze u Kirgiziji zbog napete situacije u Avganistanu se ne razmatra. U Kirgiziji je aktuelna Objedinjena ruska vojna baza u čiji sastav ulazi nekoliko struktura, dodao je Kazakbajev.

„Baza Kante je avijacioni deo Kolektivnih snaga operativnog reagovanja ODKB-a i njen je cilj da održi vojnu bezbednost država-članica ODKB-a, kao i da spreči spoljnu agresiju i učestvuje u zajedničkim protivterorističkim operacijama“, objasnio je on.

Dodao je da ruska baza ima veliki značaj u održanju regionalne bezbednosti i učvršćivanju vojno-tehničke saradnje sa Rusijom.
Kazakbajev je primetio da Kirgizija razmatra i pitanja na temu Avganistana u okviru međunarodnih organizacija, pre svega ODKB-a, gde uvek zastupa potrebu za jačanjem granica sa Avganistanom.
Graničari na granici Tadžikistana  - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Tadžikistan odbacuje optužbe Kirgizije za kršenje sporazuma o granici
U maju je američki list „Volstrit žurnal“ saopštio da je moguće da će SAD rasporediti vojsku koju povlače iz Avganistana u države Srednje Azije, međutim, trenutno nije sklopljen sporazum. List navodi da su Americi potrebne baze ne samo za smeštanje vojnika, već i dronova, bombardera i artiljerije. Prema mišljenju nekih predstavnika vojske i administracije Džozefa Bajdena, najbolje bi bilo da se vojska locira u Uzbekistanu i Tadžikistanu, koji se graniče sa Avganistanom.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Tri dana nakon bekstva, Gani je uputio video poruku iz UAE u kojoj je obećao da će se vratiti u domovinu u najskorije vreme. Potpredsednik Amrulah Saleh izjavio je da je prema ustavu on postao šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.
Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
5 Septembar 2022, 13:06
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala