Tadžikistan odbacuje optužbe Kirgizije za kršenje sporazuma o granici

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaGraničari na granici Tadžikistana
Graničari na granici Tadžikistana  - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Izjava kirgiske strane o tome da Tadžikistan krši sporazume o državnoj granici ne odgovara stvarnosti, saopšteno je iz pres-centra pograničnih snaga Državnog komiteta nacionalne bezbednosti Tadžikistana.
„Uprkos zvaničnom saopštenju kirgiske strane objavljenom u medijima, koje ne odgovara stvarnosti, kao rezultat rada međuvladine komisije dve zemlje za delimitaciju i demarkaciju, od ukupne dužine granice koja iznosi 986,7 kilometara opisano je 519,9 kilometara državne granice“, navodi se u saopštenju tadžikistanske strane.
Kako se navodi, nakon što je dogovoreno da se nastavi rad na određivanju linije državne granice na preostalom delu, „opisane su pojedinačne pogranične tačke“.
„S tim u vezi, pogranični odred graničnih snaga Tadžikistana štiti dogovorenu liniju tadžikistansko-kirgiske državne granice, odnosno, prema tom protokolarnom sporazumu postavljanje graničnog odreda izvršeno je na dogovorenoj teritoriji“, saopštio je iz pres-centar pograničnih snaga Državnog komiteta nacionalne bezbednosti Tadžikistana.
Ranije je kirgiska Državna granična služba saopštila da se situacija na granici između Kirgizije i Tadžikistana ponovo pogoršala. Ističe se da je tadžikistanska strana, „narušivši sve prethodno postignute sporazume međuvladinih delegacija strana o delimitaciji i demarkaciji granice, 4. juna 2021. godine oko 3 časa počela da postavlja kontejner na neopisanom delu granice u rejonu Unžu-Bulak Oške oblasti, ušavši u dubinu teritorije Republike Kirgizije do hiljadu metara“.
Sukob između stanovnika pograničnih regiona dveju zemalja 29. aprila prerastao je u oružanu konfrontaciju. Sukobi između graničara trajali su više od šest sati. Poginulo je 36 državljana Kirgizije, a ranjeno oko dvesta. Tadžikistan je saopštio o 19 poginulih i 87 povređenih. Više od trista kuća i infrastrukturnih objekata je uništeno ili spaljeno.
Uveče 29. aprila strane su se dogovorile o prekidu vatre i povlačenju snaga sa granice, ali sutradan je nastavljena razmena vatre. Novo primirje postignuto je kasno popodne 30. aprila. Svi vojnici iz Tadžikistana napustili su teritoriju Kirgizije 1. maja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala