Gde je najteže, a gde je najbolje da se rodite kao žena, na kom mestu je Srbija

© REUTERS / AMIR COHENPripadnice vojske
Pripadnice vojske - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Talibanski režim je poznat po svojim okrutnim stavovima prema ženama i ceo svet je u neizvesnosti od novih mera koje će nametnuti ženama u Avganistanu.
Kada je reč o ravnopravnosti, nijedna država na planeti još nema sve što je potrebno da bi se moglo reći da više nema potrebe za borbom i da žene mogu da budu bezbrižne i potpuno jednake u svakom smislu. Pre dve godine objavljeni su rezultati istraživanja o tome gde je, na svetskom nivou, ženama najbolje, a gde najgore.

Bez savršene zemlje za žene

Institut za žene, mir i sigurnost američkog Univerziteta u Džordžtaunu je, u saradnji s Institutom za istraživanje mira u Oslu, uzeo u obzir globalne razlike između zemalja kada je merio učešće žena u društvu, osećaj bezbednosti i izloženost diskriminaciji, koji su ključni indikatori položaja žena u nekoj sredini. Uz još tri potkategorije, ovi pokazatelji treba da pokažu koliko su žene osnažene (ili nisu) u nekom društvu, preneo je Magazin novosti.
Kada je reč o inkluziji žena, uzeti su u obzir predstavnica u vladi zemlje, upotreba mobilnih telefona, zaposlenje, pristup finansijama i obrazovanje, za osećaj bezbednosti su analizirani bezbednost komunikacija, organizovano nasilje i nasilje od strane partnera, dok su u treću grupu svrstani seksizam, diskriminatorne norme i antidiskriminacioni zakoni.
Rezultati istraživanja su ukazali na velike razlike u položaju žena između zemalja, ali i činjenicu da ne postoji ni jedna država na svetu sa savršenim rezultatom, niti sa potpuno negativnim.
© AFP 2023 / Issouf SanogoŽene u Centralnoafričkoj Republici, koja je na dnu liste, pretražuju blato u potrazi za zlatom
Žene pretražuju blato u potrazi za zlatom, Centralnoafrička Republika - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Žene u Centralnoafričkoj Republici, koja je na dnu liste, pretražuju blato u potrazi za zlatom

Koja država je najbolje mesto za život žena?

Prema izveštaju koji je objavio institut Džordžtaunu, na prvom mestu našla se Norveška, kao zemlja u kojoj je najbolje biti žena, dok drugo mesto zauzima Švajcarska, a treće Finska.
Slede: Danska, Island, Austrija, Velika Britanija, Luksemburg, Švedska, Holandija i Kanada. Potpuno neočekivano (ili ne?), Sjedinjene Američke Države, koje se obično smatraju najistaknutijim borcem za ravnopravnost po mnogi pitanjima, zauzele su tek 19. mesto.

Koja država je najgora za život žena?

Najteže je ženama u Jemenu, koji zauzima poslednje, 167. mesto, a odmah iznad je bio Avganistan, ali treba imati u vidu da je istraživanje sprovedeno mnogo pre nego što je došlo do uspostavljanja talibanskog režima, poznatog prema brutalnosti prema ženama.
Slede Sirija, Pakistan, Južni Sudan, Irak, Demokratska Republika Kongo, Centralnoafrička Republika, Mali, Sudan, Libija...

Stanje na Balkanu

Srbija prednjači u regionu što se tiče prava žena i zauzela je 24. mesto. Prvi posle nas su Hrvati (32. mesto), zatim Severna Makedonija (37. mesto), Bugarska (39. mesto) i Crna Gora (40. mesto).
Pročitajte još:
Žena sa burkom - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Kriza u Avganistanu
Avganistanke sada znaju šta ih čeka: „Bićemo izbrisane, ovo je početak kazne, zatvora...“
Žena sa burkom - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Kriza u Avganistanu
Avganistanka za Sputnjik: Žene se u Kabulu boje da izađu iz kuće bez burke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala