Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Avganistanka za Sputnjik: Žene se u Kabulu boje da izađu iz kuće bez burke

© AFP 2023 / SHAH MARAIŽena sa burkom
Žena sa burkom - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Avganistanka Zakira Hemet, predsednica Asocijacije solidarnosti sa avganistanskim izbeglicama je pre 13 godina pobegla od talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u Tursku, u intervjuu Sputnjiku je ispričala o raspoloženju koje vlada među ženama u Kabulu zbog talibanskog preuzimanja vlasti.
Hekmet je završila medicinski fakultet u Turskoj i radi kao porodični lekar u turskom gradu Kajseri.

Sada se u Avganistanu najviše plaše žene i devojke imajući u vidu kako je to bilo kada su u prošlosti živeli pod talibanima. Od talibana smo doživeli sve oblike mučenja, od odsecanja prstiju zbog nalakiranih noktiju do udaranja bičevima i kamenovanja. Oni u ženi vide samo robinju. Žena, po njihovom mišljenju, ne može da radi, da izražava svoje mišljenje, već je dužna da sedi kod kuće i da bude domaćica, objasnila je Hemet u intervjuu za turski Sputnjik.

Žena sa burkom - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Kriza u Avganistanu
Avganistanke sada znaju šta ih čeka: „Bićemo izbrisane, ovo je početak kazne, zatvora...“
„Pažljivo pratim sve objave na društvenim mrežama iz Kabula. Mlada devojka koja je uskoro trebalo da završi fakultet juče je napisala da su njeni snovi srušeni. Ima mnogo takvih primera. Mi ne očekujemo da će se talibani promeniti, mi u to ne verujemo. Između ostalog, u Avganistanu se mnogo toga promenilo za 20 godina. Talibani to ne mogu da ignorišu, ali će činjenicu prihvatiti samo ako na njih izvrši pritisak međunarodna zajednica“.
Oni su već rekli ženama koje su radile u gradovima koji su sada pod njihovom kontrolom da je potrebno da napuste posao i da sede kod kuće. Pritom, iz kuća uzimaju devojčice starije od 12 godina i udaju ih za svoje vojnike, dodala je ona.
Nažalost, talibani imaju veliku moć u Avganistanu. Oni trenutno imaju umerene izjave i pozivaju žene da se ne boje, ali ako ne bude međunarodnog pritiska sve će ponovo biti onako kako je bilo i ranije.
Trenutno se Kabul nalazi u nekom obliku karantina. Žene uopšte ne izlaze iz kuće. One govore: ‘Mi nemamo burke i ne znamo šta će se sa nama desiti ako izađemo’.
Mnogi žele da pobegnu iz Avganistana, ali je sada veoma teško da se ode čak iz jednog grada u drugi, zaključila je sagovornica Sputnjika.
Naoružani talibanski militanti u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Kriza u Avganistanu
Avioni, tenkovi, rakete: Kako su talibani zahvaljujući SAD postali najopremljenija teroristička grupa
Sve o krizi u Avganistanu pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala