"Plavo zlato" na istorijskom maksimumu: Da li je era jeftinog gasa završena

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod  - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Pratite nas
Cene gasa će i dalje biti visoke. Najčešće su leti cene niže nego zimi, ali ove godine to nije slučaj. Na svetskom tržištu je deficit gasa, između ostalog i zbog havarije u jednoj fabrici „Gasproma“. Pored toga, praktično da nema dodatnog tranzita kroz Ukrajinu. Da li to znači da je završena era jeftinog gasa?
Ucena ili potreba
U Evropi je gas na istorijskom maksimumu, premašivši 585 dolara za 1.000 kubnih metara. Cene su porasle posle odluke „Gasproma“ da za septembar rezerviše samo četiri odsto dodatnih tranzitnih kapaciteta kroz Ukrajinu. Na aukciju je postavljeno 15 miliona kubnih metara dnevno.

Ruska kompanija je po ugovoru dužna da preko ukrajinskog sistema za gas isporuči 40 milijardi kubnih metara godišnje. Moguće su isporuke dodatnih količina, ali su one skuplje.

Međutim, bez obzira na veliku potražnju u Evropi kompanija je odbila da poveća proizvodnju gasa. Kako je pojasnila direktorka „Gasprom eksporta“ i zamenica direktora „Gasproma“ Elena Burmistrova, ugovorne obaveze sa Ukrajinom se u potpunosti ispunjavaju. Prema njenim rečima, „rezervacije se vrše u skladu sa aprilskim zahtevima potrošača“.
Pored toga, uskoro će zima i „Gasprom“ mora da popuni i ruske zalihe gasa.
Nije isključeno da je reč o komercijalnim uslovima rezervacije. Kompanija ne otkriva kako ti ugovori zavise od spot cene, kada se kupuje u trenucima neposredne isporuke. Postoji neka formula, ali se ona javno ne diskutuje.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Poljski ugao: Zima će naterati EU da odobri puštanje u rad „Severnog toka 2“
Ranije je direktor ukrajinskog „Naftogasa“ Jurij Vitrenko izjavio da Rusija jednostavno ucenjuje Evropljane. Zbog odbijanja da se kupe dodatni kapaciteti gas postaje skuplji, smatra direktor „Operatora gasno-transportnog sistema Ukrajine (OGTSU)“ Sergej Makogon. Navodno, „Gasprom“ se nada da će uskoro biti pušten „Severni tok 2“.
Gasovod, koji omogućava dvostruko snabdevanje Evropske unije ruskim gasom kroz Baltičko more, sagrađen je „do poslednje milje“.

„Pokušaji da se potkopa, ospori i uslovljava njegov završetak izgradnje osuđeni su na neuspeh“, uvereni su u Moskvi.

Operator projekta „Nord strim 2 AG“ računa da će izgradnja biti završena krajem avgusta.
Zakoni tržišta
„Severni tok 2“ će tranzitne količine svesti na nulu. To je realniji scenario nego što se to čini Kijevu. U Evropskoj uniji ne postoji osnova za pritisak na Rusiju jer će gas iz drugih država biti mnogo skuplji. Čak se i Amerika pomirila sa tim da će direktno isporučivati gas“, navodi Nikolaj Pereslavski, saradnik odeljenja ekonomskih i finansijskih istraživanja CMS Instituta.
Međutim, Kijevu to nikako ne odgovara. OGTSU se obratio evropskim vlastima optužujući rusku kompaniju da stvara veštačku krizu. Između ostalog da prazni svoje podzemno skladište gasa (PSG) u Evropi kako ne bi povećao tranzit.
Međutim, tvrdnje su neosnovane smatra Fjodor Naumov partner investicione kompanije PFL Advajzors.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Američki portal: Evropa će snositi posledice zbog „Severnog toka 2“
„Holding je ispunio sve obaveze prema Ukrajini, isporučio je 22 milijardi kubnih metara za prvih šest meseci, a ugovor je bio na 20 milijardi. Dok će ‘Severni tok 2’ zatvoriti pitanje punjenja evropskih skladišta gasa“, navodi sagovornik.
Krajem jula je direktor „Gasproma“ Aleksej Miler najavio spremnost da se nastavi tranzit kroz Ukrajinu čak i posle isteka ugovora 2024. godine. Međutim, mnogo toga zavisi od ekonomije i tehničkog stanja ukrajinskog sistema za transport gasa. Štaviše, moguće je povećati isporuke, ali to pitanje mora biti rešeno „po tržišnim uslovima i tržišnim cenama“.
Koliko dugo će gas poskupljivati
Evropska podzemna skladišta gasa su poluprazna, na šta je uticala duga hladna zima. „Gasprom“ je u januaru morao da brzo poveća isporuke. Pritom, izvoz gasa se povećao i u Aziji gde je zima takođe bila hladna. Nastao je deficit koji je izazvao eksplozivni rast spot cena.
Skladišta nisu uspela ni da se oporave, a došla je neverovatno visoka temperatura. Evropljani nisu isključivali klime ceo dan i noć. Gasne elektrane su nekoliko puta povećale kapacitet, pa podzemna skladišta gasa nisu uspela da se dopune.
„Gasprom“ je 31. jula smanjio isporuku najvećim podzemnim skladištima gasa u Austriji, Nemačkoj i Holandiji. Kao rezultat toga, već prve nedelje avgusta cena gasa u Evropi je porasla do 540 dolara za 1.000 kubnih metara.
Evropska skladišta gasa su 14. avgusta bila popunjena sa samo 31,9 milijardi kubnih metara od 66 milijardi kubnih metara koliko je bilo prošle sezone, saopštio je „Gas infrastruktura Evropa“. U Ukrajinskim skladištima se takođe beleži pad zaliha.
Skladište gasa - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Kako je „Gasprom“ digao cene gasa u Evropi na istorijski maksimum
Odbijanje da se rezervišu dodatni kapaciteti sigurno je podstaklo visinu cene, navodi Fjodor Naumov. Portal „Titl transfer fasiliti“ iz Holandije je 16. avgusta objavio da je cena porasla do 586,3 dolara. Poređenja radi, prošle godine sredinom avgusta cena je bila 89 dolara.
Na ovo je uticala i havarija u fabrici za pripremu kondenzata „Gasprom“ u Jamalsko-Nenečkom autonomnom okrugu. U Novom Urengoju je 5. avgusta izbio požar, koji je sutradan bio ugašen. Međutim, rezerve gasa su bile prepolovljene, sa skoro dva miliona kubnih metara na sat na milion.
Cena gasa će nastaviti da raste, sve dok „Severni tok 2“ ne počne da radi punom parom i dok se problemi sa popunjavanjem skladišta ne reše, smatra Nikolaj Pereslavski.
Međutim, i nakon stabilizacije tržišta, trend povećanja cena će se dugoročno nastaviti.
„Sve je hladnije usled klimatskih promena. Potražnja za energentima je sve veća. I rekordna dobit od oko 9.783.000.000 dolara može biti početak ozbiljnog rasta finansijskih rezultata kompanije. Era jeftinog gasa je završena. O tome govore i fjučersi, jer je za četiri meseca cena skočila za jedan i po put. Međutim, u bliskoj budućnosti maksimalna cena neće biti veća od 620 do 630 dolara“, prognozira ekspert.
Ova godina će za „Gasprom“ biti produktivna godina. Sa ovakvim cenama i situacijom u Evropi čista dobit može dostići oko 23.163.000.000 dolara, pa će se u skladu sa tim popuniti i državni budžet.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala