Predsjednica Socijalista Crne Gore: Zašto se kasnilo sa sjednicom Vijeća za nacionalnu bezbijednost

© Sputnik / Nebojša PopovićKrivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore
Krivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Pratite nas
Vijeće za nacionalnu bezbjednost Crne Gore moralo je ranije biti sazvano s obzirom na bezbjednosne rizike u vezi sa ustoličenjem mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, ocjenila je Snežana Jonica, predsjednica Socijalista i članica bivšeg saziva tog tijela, komentarišući sazivanje sednice Vijeća za ponedeljak.
Vijeće za nacionalnu bezbjednost Crne Gore moralo je ranije biti sazvano s obzirom na bezbjednosne rizike u vezi sa ustoličenjem mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, ocjenila je Snežana Jonica, predsjednica Socijalista i članica bivšeg saziva tog tijela, komentarišući sazivanje sednice Vijeća za ponedeljak.
Dobro je da je sjednica Vijeća konačno sazvana, mada smatram da njeno sazivanje po ovom konkretnom pitanju – koje se tiče bezbjednosnih rizika vezanih za čin ustoličenja Mitropolita Joanikija, neoprostivo kasni, kaže Jonica za Sputnjik.
“Iz kojih razloga je premijer Krivokapić izbjegavao da saziva Vijeće za nacionalnu bezbjednost i da obezbjedi da se na ovom nivou od samog početka prate sve bezbjednosne prijetnje i rizici vezane za ovaj događaj od izuzetne važnosti, ostaje nejasno.
Ključno pravilo za rad bezbjednosnog sektora je da se izazovi, rizici i prijetnje pravovremeno predvide i analiziraju, da se odgovori na njih unaprijed definišu, da se stvore uslovi za jedinstvo akcije svih subjekata u sistemu i obezbijedi efikasno suzbijanje rizika po javni red i mir”, ističe Jonica
Ona napominje da su organi koji čine obavještajno bezbjednosni sektor dužni da, u okviru svojih nadležnosti, neposredno sarađuju i međusobno razmjenjuju, odnosno ustupaju, obavještajno bezbjednosne podatke, a ključna nadležnost Vijeća za nacionalnu bezbjednost je usmjeravanje i koordinacija rada organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor.
“Smatram da je Vijeće za nacionalnu bezbjednost moralo preduzeti radnje na usmjeravanju i koordiinaciji rada svih organa iz sektora bezbjednosti odmah nakon što je bila poznata informacija o tome kada se planira ustoličenje Mitropolita Joanikija. Nekako se ostavlja utisak da je ostavljeno da svako djeluje pojedinačno, da se podižu tenzije, pa se tek sada umjesto prevencijom i suzbijanjem Vijeće bavi posledicama.Ne može se o “saznanjima za bezbjednosne prijetnje” govoriti u medijima, a ne sazivati ključno bezbjednosno tijelo koje treba da se bavi tim pitanjem,” ukazuje ona.
Jonica očekuje da će počev od najavljene sjednice Vijeće za nacionalnu bezbjednost u punom kapacitetu i konitunuitetu preduzimati sve radnje iz svoje nadležnosti i obezbjediti da se planirani čin ustoličenja Mitropolita održi na Cetinju na način na koji je i planiran.
“Sve drugo bi bilo potvrda nemoći države, što ne bi bila dobra poruka, jer bi to značilo da postizborna reforma bezbjednosnog sektora nije ostvarena i da država nema kontrolu nad bezbjednosnim službama”, poručuje Jonica u izjavi za Sputnjik.
Pročitajte još:
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Krivokapić sazvao sednicu Veća za nacionalnu bezbednost za ponedeljak, na dnevnom redu – jedna tačka
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Vuksanović: Nepotrebne tenzije, vjerujemo da će ustoličenje Joanikija proteći u redu
Crkva Preobraženja na Ivanovim koritima - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
„Hoćete li zaustaviti i Joanikija“: Nepriznata CPC podnela krivičnu prijavu protiv policajaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala