Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Kako su Amerikanci bacili milijarde u Avganistanu: Deset najvećih i najbizarnijih promašaja

© REUTERS / DANISH SIDDIQUIKonvoj avganistanskih specijalnih snaga u Kandaharu
Konvoj avganistanskih specijalnih snaga u Kandaharu - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Pratite nas
Amerikanci su bukvalno bacili milijarde dolara u Avganistanu na propale projekte, koji su puno koštali, a nikada nisu proradili. Američki Kongres osnovao je komisiju koja je 13 godina analizirala troškove u Avganistanu, a među propalim projektima u izveštaju komisije izdvaja se deset najvećih promašaja.
Sjedinjene Američke Države potrošile su na „mir i stabilnost“ u Avganistanu više od biliona dolara, odnosno hiljadu milijardi, najveći deo novca otišao je američkoj vojsci, ali su milijarde bačene na potpuno besmislene i neuspešne projekte, piše „Blumberg“.
Američki Kongres osnovao je posebnu komisiju koja je 13 godina analizirala uspehe i neuspehe američke misije u Avganistanu, pokušavajući da kontrolišu na šta se baca novac američkih poreskih obveznika. Američko nadzorno telo, odnosno Specijalni glavni inspektor za obnovu Avganistana (Sigar) uočio je nekoliko katastrofalnih finansijskih odluka koje su objavljene u njihovom izveštaju.

Avioni vredni pola milijarde prodati kao staro gvožđe

© AFP 2023 / WAKIL KOHSARBaza Bagram u Avganistanu
Baza Bagram u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Baza Bagram u Avganistanu
Na prvom mestu su avioni vredni 549 miliona dolara, koji su završili kao otpad. Amerikanci su avganistanskom vazduhoplovstvu namenili 20 obnovljenih aviona G222, italijanske proizvodnje.
Međutim, zbog lošeg održavanja na aerodromu u Kabulu, 16 aviona ostalo je neupotrebljivo. Na kraju su ponuđeni na prodaju u staro gvožđe, po ceni od 32.000 dolara. Zbog toga je američko ministarstvo pravde pokrenulo i istragu, ali na kraju niko nije odgovarao.

Put u bespuće

Američka međunarodna razvojna agencija potrošila je 176 miliona dolara na izgradnju puta dugog 101 kilometar između grada Gardeza i provincije Kost. Samo mesec dana po završetku puta, inspektori Sigara otkrili su da je pet delova puta uništeno, dok su delovi druga dva segmenta nestali, odnosno odnela ih je erozija, pokazao je izveštaj ove Komisije iz 2016. godine.

Maskirne uniforme sa pogrešnom šarom

© REUTERS / Omar SobhaniAvganistanska vojska stiže na mesto eksplozije automobila-bombe u Kabulu
Avganistanska vojska stiže na mesto eksplozije automobila-bombe u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Avganistanska vojska stiže na mesto eksplozije automobila-bombe u Kabulu
Amerikanci su potrošili 28 miliona dolara za maskirne uniforme za avganistansku vojsku. Međutim, ispostavilo se da šara na uniformama ne odgovara okolini u Avganistanu. Pentagon se pravdao da je šaru odabrao avganistanski ministar odbrane kome se „svidela šumska i urbana varijanta kamuflaže“. Na ovaj slučaj iz 2017. ukazivao je i tadašnji ministar odbrane Džim Matis, koji je naveo da on „treba da služi svima kao primer da bi se izbegavale rasipničke odluke“

Zgrade koje se „tope“

Pola miliona dolara koštala je u maju 2012. godine izgradnja poligona za trening specijalne policije u provinciji Logar. Poligon je imitirao tipično avganistansko selo. Međutim, samo četiri meseca kasnije, voda je počela da prodire u zidove, u ciglama od kojih su zgrade izgrađene bilo je previše peska, a premalo gline, pa su one počele da se raspadaju. Zbog toga su u izveštaju dobile naziv „zgrade koje se tope“.

Neuspeli rat protiv droge

Važan deo američke misije bio je da osposobe avganistanske vlasti za rat protiv droge. Tokom 15 godina SAD su potrošile oko 8,6 milijardi dolara na avganistanske akcije protiv narkotika. Međutim, rezultat je bio porazan, pošto je proizvodnja opijuma dostigla istorijski vrhunac 2017. godine, otkriva izveštaj Sigara.

Električna centrala bez struje

Američka vojska ugovorila je sa avganistanskom kompanijom posao vredan 116 miliona dolara za izgradnju električne centrale koja bi strujom snabdevala oko milion Avganistanaca. Oko 60 miliona je potrošeno na projekat koji nije proradio jer nisu rešeni pravni problemi, kao što je otkup zemlje ili ugovor o povezivanju centrale na sistem.

Štab koji niko ne koristi

Inspektori Sigara otkrili su da je američka vojska potrošila 36 miliona dolara na komandni štab površine skoro 6.000 kvadrata u kampu Ledernek u provinciji Helmand. Štab je imao mesta za 1.500 ljudi, ali je 2013. utvrđeno da je prazan, da se ne koristi i da verovatno nikad neće biti iskorišćen za ono za šta je namenjen.

Hotel duhova

Država je dala kredite od 85 miliona dolara za izgradnju hotela sa 209 soba, kao i rezidencijalne zgrade sa 150 soba u Kabulu, prekoputa američke ambasade. U novembru 2016. utvrđeno da nijedna od te dve zgrade nije završena, da su konstrukcije napuštene, a oba kredita svrstana su u problematične.

Kasarna napuštena zbog kantine

Pentagon je potrošio 3,7 miliona dolara za izgradnju kasarne za avganistansku vojsku, blizu granice s Turkmenistanom. Objekti su izgrađeni, ali nikada nisu korišteni. Razlog je to što nije izgrađena kantina, odnosno prostorija za ishranu.

Avganistanska vojska

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Returning to baseVojnici tima Zabul vraćaju se u bazu nakon patrole u avganistanskom gradu Kalat
Vojnici tima Zabul vraćaju se u bazu nakon patrole u avganistanskom gradu Kalat - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Vojnici tima Zabul vraćaju se u bazu nakon patrole u avganistanskom gradu Kalat
Sjedinjene Države potrošile su oko 83 milijarde dolara tokom 20 godina u pokušaju da izgrade avganistansku vojsku koja bi mogla da se izbori sa talibanima (organizacija zabranjena u Rusiji) i obezbedi stabilnost Avganistanu. Ali talibani su ojačali i avganistanska vojska doživela je kolaps samo nekoliko nedelja pošto su se SAD povukle iz te zemlje. Čak su i američki vojni lideri bili iznenađeni brzinom kojom se to događalo.
„Nije bilo izveštaja koji su predviđali da će bezbednosne snage od 300.000 ljudi nestati za 11 dana“ rekao je general Mark Mili, načelnik američkog generalštaba.
Talibani su zaplenili veliku količinu aviona, helikoptera, oružja i municije koju su avganistanskoj vojsci obezbedili Amerikanci.
Džon Sopko, koji je nadgledao Sigarove revizije, odgovorio je pre mesec dana, pre kolapsa avganistanske vlasti, na pitanje da li su troškovi SAD za vojsku u Avganistanu bili protraćeni.
„To je teško pitanje i teško je reći da je sav novac protraćen. Istina je da ima ozbiljnih problema i ozbiljne zabrinutosti, priča nije završena, poslednji čin nije odigran i oni bi mogli da izvedu obrt“, rekao je tada Sopko.
Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
5 Septembar 2022, 13:06
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala