Bugarski ekspert: Srbija ne pušta Severnu Makedoniju u EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Makedonije na zgradi ambasade
Zastava Makedonije na zgradi ambasade - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Skopski političari grade u svojoj državi novi „kineski zid“, podržavajući nacrte zakona koji se tiču odnosa sa Bugarskom, rekao je bugarski ekspert zajedničke bugarsko-makedonske komisije Kiril Topalov, komentarišući nedavnu odluku makedonskog parlamenta kojom se zabranjuje da makedonska nacija i jezik budu predmet pregovora sa Bugarskom.

„Postoji sumnja da oni ne žele da pristupe Evropskoj uniji. Umesto toga oni se pravdaju time da ih Bugarska ne pušta. Njihov narod želi da se priključi Evropskoj uniji, jer žele da imaju slobodan pristup Evropi. Međutim, njihova vlada ih obmanjuje i govori „da, mi se borimo, putujemo, sastajemo se sa Bugarima i pripremamo celokupnu Evropsku uniju protiv njih“, izjavio je ekspert u emisiji „bTV“.

Pritom, u realnosti Severna Makedonija ne može da pristupi Evropskoj uniji, nastavio je Topalov.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Bugarski evroposlanik: Drzak plan Zaeva da Bugare upiše u makedonski ustav pred ulazak u EU

„A znate zašto? Beograd ih ne pušta i nikada ih neće pustiti u EU pre sebe, a možda to ne želi da uradi, jer Beograd i nema nekih posebnih želja da bude član EU. Iza Beograda je druga sila koja ga sprečava da uđe u EU“, naveo je ekspert.

Član komisije je izjavio da makedonska delegacija obesmišljava Sporazum o prijateljstvu koji je potpisan među državama 2017. godine. Podsetimo, jedan od važnijih uslova dokumenta je plodotvoran rad eksperata obe države i postizanje konsenzusa po spornim istorijskim pitanjima.
Podsetimo, Bugarska je već nekoliko puta odbila da podrži početak pregovora o pridruživanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. Iz Sofije je saopšteno da Skoplje ne realizuje bilateralni sporazum iz 2017. godine i da sabotira sastanke zajedničke istorijske komisije koja radi na rešavanju nesuglasica po pitanju zajedničke istorije dve zemlje. Takođe, Bugarska zahteva od Severne Makedonije da prestane sa govorom mržnje protiv Bugara i da ne promoviše ideju postojanja makedonske manjine u Bugarskoj.
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Bugarski ministar: Ustav Makedonije priznaje Srbe i Albance, ali ne i Bugare
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala