Bugarski evroposlanik: Drzak plan Zaeva da Bugare upiše u makedonski ustav pred ulazak u EU

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Pratite nas
Evroposlanik iz Bugarske i zamenik predsednika partije VMRO BND Angel Džambazski prokomentarisao je izjavu makedonskog premijera Zorana Zaeva u vezi sa mogućnošću da se Bugari unesu u Ustav Severne Makedonije.
Prošle nedelje je bugarski ministar spoljnih poslova Svetlan Stoev izrazio nadu da će Bugari koji žive u susednoj državi biti uključeni u makedonski ustav ravnopravno sa Srbima, Albancima i drugim nacionalnostima. Danas je makedonski premijer prokomentarisao ovu mogućnost. Prema rečima Zaeva, takve promene u ustavu vrše se neposredno pred ulazak u Evropsku uniju. On je primetio da su i Hrvatska i Crna Gora već izrazile takvu želju.
Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Zaev: Kako su svi ostali ljudi nastali od majmuna, samo mi od Bugara?
„Tokom pristupanja Evropskoj uniji otvara se ustav, jer je neophodno izmeniti zajednički deo sa državama-članicama EU, a zatim se u njega unose manje etničke grupe koje su prisutne i žive u našoj zemlji, ali nisu uključene u ustav. Mi nemamo predrasude. Ako neko želi da to učinimo koliko sutra, mi to ne možemo da učinimo, čak i kad bismo to želeli. Nemamo dve trećine (dela stanovništva), ali to nije ni neophodno, ali mi o tome otvoreno govorimo, jer će i Bugari, i Hrvati, i Crnogorci, i Egipćani i druge etničke grupe biti uključeni u naš ustav uoči pristupanja“, objasnio je Zaev.
Ovaj odgovor makedonskog premijera izazvao je ogorčenje bugarskog političara. Džambazki ga je nazvao drskim, a obećanje da će Bugare staviti u ustav – jeftinom manipulacijom. On je pozvao Bugarsku da ne popusti pred Skopljem i ne podrži početak pregovora sa EU u zamenu za garanciju da će Bugari biti uključeni u ustav.
„Otvoren je još jedan pijačni dan, ali u ovom slučaju trguje se i stavlja ogromna cena na pojavu koja u demokratskim zemljama uopšte ne bi smela da bude dovedena u pitanje ─ naime: jednaka prava za Bugare koji žive u Severnoj Makedoniji. Ništa novo, sve isti stari trikovi Kominterne, isti, poput Titovih, pokušaji varanja“, napisao je Džambazki na svom nalogu na Fejsbuku.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Bugarska uputila protest Skoplju: Neprihvatljivo zvati Bugare „tatarskim fašistima“
Podsećamo, bugarska stranka VMRO BND odlikuje oštrom retorikom na račun Severne Makedonije, a posebno u vezi sa pitanjem pristupanja Evropskoj uniji. U stranci su više puta naglašavali da podržavaju pristupanje svojih suseda EU, ali tek kada Skoplje počne da ispunjava zahteve Bugarske: da ne pretenduje na prisustvo makedonske manjine u Bugarskoj, ne prisvaja istoriju Bugarske i da prizna bugarsko poreklo makedonske nacije i jezika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala