Bugarski ministar: Ustav Makedonije priznaje Srbe i Albance, ali ne i Bugare

CC0 / / Glavni grad Bugarske, Sofija
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Bugarske Svetlan Stoev insistira na tome da Skoplje Ustavom prizna postojanje bugarske manjine u Severnoj Makedoniji, prenosi Bugarski nacionalni radio.
On je skrenuo pažnju na to da makedonski zakon predviđa postojanje drugih etničkih manjina, ali ne i Bugara.

„Ako pogledate Ustav Republike Severne Makedonije posle 2001. godine, tamo Bugari, kao nacija koja naseljava teritoriju države, ne postoje. Postoje Srbi, Albanci, Cigani, Turci, Bošnjaci, ali nema Bugara“, izjavio je diplomata.

U popisu stanovništva Severne Makedonije iz 2002. godine rubrika „Bugari“ ne postoji, dodao je.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Bugarski evroposlanik: Panične reakcije u Skoplju na izjavu portugalske zvaničnice
Stoev je takođe posavetovao obema državama da redovno održavaju bilateralne pregovore koji će im omogućiti potpisivanje novog sporazuma.
„Ja sam o tome govorio i makedonskoj strani. Jedini pravi put je postizanje bilateralnog sporazuma po pitanju primene već potpisanih sporazuma između Bugarske i Makedonije“, izjavio je Stoev.
Podsetimo, Bugarska je već nekoliko puta odbila da podrži početak pregovora o pridruživanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. Iz Sofije je saopšteno da Skoplje ne realizuje bilateralni sporazum iz 2017. godine i da sabotira sastanke zajedničke istorijske komisije koja radi na rešavanju nesuglasica po pitanju zajedničke istorije dve zemlje. Takođe, Bugarska zahteva od Severne Makedonije da prestane sa govorom mržnje protiv Bugara i da ne promoviše ideju postojanja makedonske manjine u Bugarskoj.
Spomenik Ćirilu i Metodiju - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Bugarski političar: I makedonska nacija i makedonska "pismenost" su stvoreni u Moskvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala