Bugarski evroposlanik: Panične reakcije u Skoplju na izjavu portugalske zvaničnice

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Posle izjave portugalske zvaničnice povodom spora između Bugarske i Severne Makedonije izauvala je u Skoplju buru i paniku, ocenio je bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambaski.
Državna sekretarka za evropska pitanja Ana Paula Zakariaš pozvala je prošle nedelje da se poštuje stav Bugarske i ukazala na složenost bilateralnih odnosa između Bugarske i Severne Makedonije zbog statusa makedonskog jezika koji u Sofiji zvanično smatraju dijalektom bugarskog.
„To je teško pitanje posebno za Bugarsku, ono je povezano sa istorijom, kulturnim identitetom obe zemlje, kao i sa budućom saradnjom. Severna Makedonija je preživela veoma teške pregovore sa Grčkom – i to je, setite se dovelo do promene naziva zemlje. Veoma je teško jer je to povezano sa Bugarskoj u smislu kulture i jezika. To je očigledno povezano sa jezikom Severne Makedonije koji je nekada bio deo bugarskog i deo kulture obe zemlje“, rekla je Zakariaš.
I dok su njene reči u Skoplju izazvale negativnu reakciju i proverava se autentičnost izjave, u Bugarskoj je njen stav imao pozitivan odjek.
Prema rečima Džambaskog, njen stav treba da služi kao primer za one koji ne razumeju do kraja suštinu spora.
„Upravo zbog toga su i Zaev i Pendarovski i svi makedonski političari u panici, njihov jedini odgovor su neadekvatne reakcije povezane sa besmislenim proveravanjem tačnosti izjave. Totalna nemoć“, ocenio je bugarski poslanik.
Podsetimo, EU je pre dve nedelje ponovo donela odluku da ne otvori pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a zbog blokade koju je Bugarska postavila Severnoj Makedoniji.
„Nije bilo moguće dogovoriti odobravanje pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Nadamo se da ćemo to postići tokom predsedavanja Slovenije“, izjavila je portugalska državna sekretarka za evropska pitanja Ana Paula Zakarijaš posle sastanka Saveta za opšte poslove pri Savetu Evrope u Luksemburgu. 
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala