Bugarski političar: I makedonska nacija i makedonska "pismenost" su stvoreni u Moskvi

CC0 / Pixabay / Spomenik Ćirilu i Metodiju
Spomenik Ćirilu i Metodiju - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambaski izrazio je ogorčenje zbog čestitke ruske ambasade u Skoplju makedonskom narodu u čast 24. maja.
U Bugarskoj se prvi put danas obeležava Dan bugarskog pisma. Ranije se ovaj dan nazivao Danom slovenske pismenosti, bugarske prosvete i kulture, ali je prošle godine bio zvanično preimenovan u Dan svete braće Kirila i Metodije, bugarskog pisma, prosvete, kulture i slovenske književnosti.
Predlog da se praznik nazove Danom bugarske, a ne slovenske pismenosti, stigao je od VMRO BND. Kako su saopštili u partiji, ova inicijativa ima za cilj da se praznik ogradi od pokušaja Skoplja da prisvoji ćirilicu. 
Ruska ambasada u Severnoj Makedoniji je čestitala Makedoncima praznik , navodeći reči predsednika Rusije Vladimira Putina koji je saopštio da je pismenost u Rusiji stigla iz Makedonije.
Post na tviteru je izazvao ogorčenje Džambaskog. On je ponovo izjavio da se makedonska nacija pojavila 1945. godine.
"To je jedan od vaših najsramnijih falsifikata. I najžalosnijih. Pismenost i pravoslavlje je stiglo u današnju Rusiju iz Bugarske. To je činjenica. "Makedonski alfabet" je stvoren, zajedno sa makedonskom nacijom, u Moskvi 1945. godine. Ta laž je najveća sramota. Stidite se", Džambaski je prokomentarisao čestitku ambasade.
Treba napomenuti da je ruska ambasada u Sofiji, u svom obraćanju Bugarima, upotrebila novi naziv praznika, dok je ambasadorka Elena Mitrofanova naglasila značaj dela svete braće za Rusiju.
"Dragi prijatelji, bez svake sumnje, uloga Bugarske u širenju slovenske pismenosti, jezika i kulture je neosporna… I u Bugarskoj i u Rusiji brižljivo čuvaju i poštuju nasleđe svete braće Kirila i Metodija, koji su odredili samosvest i razvoj bratskih slovenskih naroda za duge vekove", saopštila je diplomata.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala