Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Nove informacije iz avganistanske prestonice: Talibani na 50 kilometara od Kabula, grad bez struje

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kabul u Avganistanu
Pogled na Kabul u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Pripadnici pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) udaljeni su 50 kilometara od Kabula, izjavio je za Sputnjik predsednik italijanske humanitarne organizacije „Pangea“ koja radi u Avganistanu Luka lo Presti.
On je rekao da su u Kabulu ostala 22 zaposlena u ovoj organizaciji – Avganistanke koje pomažu „hiljadama lokalnih stanovnika“, uglavnom ženama i deci. Podrška se tiče medicine, mikrokreditiranja i obrazovanja dece.

„Veoma smo zabrinuti, jer se talibani nalaze na 50 kilometara od Kabula. Jutros su presekli kablove za struju, grad je gotovo izolovan“, rekao je Lo Presti, koji se trenutno nalazi u Italiji.

Prema njegovim rečima, radnici nevladinih organizacija nemaju mogućnosti da napune telefone, pa se još ne znaju razmere isključenja. Lo Presti trenutno pokušava da pronađe načine da osigura bezbednost svog osoblja i nađe način kako da nastavi da radi na podršci stanovništvu. Dodao je i da članovi organizacije neće napustiti Avganistan.
Avganistanski talibani - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Talibani na 130 kilometara od Kabula, vlada traži borbene helikoptere od Rusije
Lo Presti smatra da je zauzimanje Kabula neizbežno, budući da se talibanska ofanziva, po njegovom mišljenju, „ne može usporiti“.
Poslednjih meseci u zemlji je eskalirao sukob između vladinih snaga i talibana. Pogoršanje situacije počelo je nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo priznanjem neuspeha misije.
Teroristi su već zauzeli značajne teritorije i započeli ofanzivu na velike gradove. Tvrde da su od kraja prošle nedelje zauzeli administrativne centre deset od 34 pokrajine, uključujući gradove Zarandž, Puli-Humri, Gazni, kao i Kunduz koji se nalazi 60 kilometara od najbližeg graničnog prelaza u Tadžikistan. Vlasti, sa svoje strane, navode da su povratile kontrolu nad nekim gradovima, ali sukobi se nastavljaju.
Pročitajte još:
Ofanziva se nastavlja: Talibani zauzeli glavni grad pokrajine Gor
Rusija: Amerika čilo i veselo pripremala pad Kandahara iza kulisa
Pali drugi i treći grad po veličini: Talibani zauzeli Kandahar i Herat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala