Talibani na 130 kilometara od Kabula, vlada traži borbene helikoptere od Rusije

© AP Photo / Allauddin KhanAvganistanski talibani
Avganistanski talibani - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Pobunjenici iz pokreta "Taliban" (organizacija zabranjena u Rusiji) zauzela je grad Gazni i sada se nalazi na 130 kilometara od prestonice Avganistana, javlja AP.
Preuzimanje kontrole nad Gaznijem je strateški važna pobeda za talibane, pošto oni sad kontrolišu autoput koji povezuje Kabul sa jugom zemlje.
Pri tom, kako navodi AP, za sada talibani ne predstavljaju neposrednu vojnu pretnju za sam Kabul. Ipak, u ovom trenutku oni kontrolišu već oko dve trećine teritorije Avganistana i nešto manje od trećine administrativnih centara avganistanskih provincija.
Agencija podseća da, prema ocenama američke obaveštajne službe, u narednih 30 dana talibani mogu prići Kabulu. Pored toga, u slučaju da se ova dinamika nastavi, oni u narednim mesecima mogu zauzeti celu teritoriju Avganistana. Američke službe ne isključuju da, na kraju, vladinim snagama može ostati samo Kabul i još nekoliko gradova.
Međutim, ni zvanična vlada ne sedi skrštenih ruku. Šef diplomatije Avganistana Hanif Atmat saopštio je u intervjuu ruskom radiju "Eho Moskva" da je Kabul spreman da kupi borbene helikoptere od Moskve.
"Radi jačanja naše ratne avijacije zatražili smo od ruske strane nove helikoptere. I prirodno, mi ćemo kupiti helikoptere našim resursima, našim novcem. Očekujem odgvoor od Rusije po ovom pitanju", rekao je Atmat.
Trenutno se vode žestoke borbe i u centru Kandahara. Talibani su saopštili da su zauzeli grad.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala