Lavrov upozorava: Amerika pokušava da pretvori zemlje Srednje Azije u svoje taoce

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Glavna zabrinutost Rusije je da se ono što se događa u Avganistanu ne prelije na susedne zemlje Srednje Azije – na teritoriju naših saveznika iz Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Kako je rekao, zvanična Moskva nije zadovoljna trenutnim stanjem stvari u toj zemlji. Rusija žali što je usporen mirovni proces u Avganistanu, dodao je ministar.
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Kriza u Avganistanu
Rusija: Amerika čilo i veselo pripremala pad Kandahara iza kulisa
Uopšte nismo zadovoljni time i smatramo da pregovarački proces mora da se nastavi“, prokomentarisao je ministar najnoviji napredak avganistanskog pokreta „Taliban“ (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji).
S tim u vezi, šef ruske diplomatije ocenio je da bi hitno sazivanje Saveta bezbednosti UN, koje traže avganistanski predstavnici, bilo korisno samo ukoliko SB UN sazove sa pripremljenim rezultatom koji će pomoći da se započnu poslovni pregovori, a ne da pokuša da manevriše u nadi da će pobediti.
Prema njegovim rečima, Rusija je u kontaktu sa svim značajnim političkim snagama u Avagnistanu – sa vladom, talibanima, predstavnicima Uzbeka i Tadžika.
„Vidimo koliko je teško avganistanskom društvom da postigne konsenzus“, dodao je.

Šta je cilj Amerike

Istovremeno, Lavrov je istakao da nijedna zemlja ODKB-a u Centralnoj Aziji nije zainteresovana za razmeštanje američkih snaga na svojoj teritoriji nakon njihovog odlaska iz Avganistana. To nikome nije potrebno, kaže ministar.

Šef ruske diplomatije je zaključio da Amerika pokušava da nametne novo prisustvo u Srednjoj Aziji sa očiglednim ciljem da primeni silu preko granica avganistanske teritorije, što zemlje ovog regiona čini „taocima američke politike“.

Lavrov: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako bude potrebe angažovaćemo bazu u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
„Niko u centralnoj Aziji ne želi da bude talac Amerike“: Lavrov o vojnim bazama SAD u regionu
Nestabilnost u Avganistanu raste usred obećanja američke administracije da će do 11. septembra završiti sa povlačenjem trupa iz zemlje. Vašington i predstavnici Talibana potpisali su 2020. godine u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazumom se predviđa povlačenje stranih trupa iz Avganistana za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala