Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Rusija: Amerika čilo i veselo pripremala pad Kandahara iza kulisa

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Talibani nisu zauzeli Kandahar u Avganistanu tokom borbi, već usled bekstva iste te vojske koju su pripremali NATO i Sjedinjene Američke Države, izjavio je specijalni izaslanik ruskog predsednika i direktor Drugog azijskog odeljenja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Zamir Kabulov.

„Zauzimanje Kandahara pokazuje ono o čemu smo govorili, a to je da nije zauzet u borbenim dejstvima i hrabrom otporu aganistanskih trupa, već usled bekstva te iste avganistanske vojske koju su čilo i veselo pripremali Amerikanci i NATO“, rekao je predstavnik ruskog predsednika za Avganistan.

On smatra da zauzimanje Kandahara ne znači da je pokret „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) spreman da zauzme avganistansku prestonicu. Kako kaže, talibani neće moći da zauzmu Kabul u doglednoj budućnosti.
Istovremeno, Kabulov je izjavio da je činjenica da Kabul odugovlači mirovne pregovore sa talibanima dovelo do pogoršanja situacije u Avganistanu.
S druge strane, diplomata je pozitivno ocenio njegove razgovore sa predstavnicima katarske političke kancelarije pokreta „Taliban“, koji su održani u četvrtak u Dohi.

„Ali jedna stvar je postići dogovor, a druga stvar ─ primeniti ga. I to ne zavisi samo od talibana, već i od aktuelne avganistanske vlade koja napokon treba da se uzme pameti i počne sa sadržajnim pregovorima. Oni su dogurali do ovoga gde smo sada“, istakao je on.

Prema rečima Kabulova, Avganistan se obratio Moskvi za isporuku udarnih helikoptera, zahtev se razmatra, ali se ne vode pregovori o tom pitanju.
Podsetimo, militanti radikalnog avganistanskog pokreta „Taliban“ saopštili su ranije da su zauzeli Kandahar, drugi po veličini grad u Avganistanu.
U petak je agencija Frans pres, pozivajući se na izvore, prenela da su pripadnici tog pokreta zauzeli glavni grad avganistanske provincije Helmand, grad Laškar Gah.

Sukob između vladinih snaga i talibana

Poslednjih meseci u zemlji je eskalirao sukob između vladinih snaga i talibana. Pogoršanje situacije počelo je nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo priznanjem neuspeha misije.
Australijski specijalci u Avganistanu zajedno sa pripadnicima avganistanske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Kriza u Avganistanu
Žestoka operacija avganistanske vojske: Za dan likvidirali preko 450 talibana
Teroristi su već zauzeli značajne teritorije i započeli ofanzivu na velike gradove. Tvrde da su od kraja prošle nedelje zauzeli administrativne centre deset od 34 pokrajine, uključujući gradove Zarandž, Puli-Humri, Gazni, kao i Kunduz koji se nalazi 60 kilometara od najbližeg graničnog prelaza u Tadžikistan. Vlasti, sa svoje strane, navode da su povratile kontrolu nad nekim gradovima, ali sukobi se nastavljaju.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala