„Sputnjik Ve“ – lek za sve: Australijski stručnjaci pohvalili rusku vakcinu

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) jedna je od najefikasnijih na svetu, podjednako je dobra kao najbolji zapadni preparati, ali njenu široku primenu ometa politika, ocenili su australijski stručnjaci u oblasti epidemiologije i virusologije u intervjuu za list „Sandej morning Herald“.
„To je odlična vakcina čija efikasnost premašuje 92 odsto u pogledu sprečavanja zaražavanja kovidom 19, što je stavlja u rang sa zapadnim preparatima napravljenim uz korišćenje nove tehnologije mRNK“, izjavio je profesor istraživačkog medicinskog Barnet instituta Majkl Tul.
On je rekao da činjenica da je ruski preparat napravljen brzo ne treba da izaziva sumnju u njegovu efikasnost, budući da se zna da su tvorci „Sputnjika Ve“ već imali osnovu u vidu „vakcina protiv MERS-a (bliskoistočnog respiratornog sindroma) i SARS-a (atipične pneumonije), na kojima su ranije radili“.
Epidemiolog je istakao da do danas „nijedna od preko 60 zemalja koje primenjuju rusku vakcinu nije prijavila probleme sa zgrušavanjem krvi nakon vakcinacije ni tokom kliničkih ispitivanja, ni tokom primene preparata u Argentini, Italiji i San Marinu, a gotovo celo stanovništvo te zemlje vakcinisano je „Sputnjikom Ve“.
San Marino - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Kako je ruska vakcina pomogla San Marinu da pobedi koronu

„Ne razumem u potpunosti zbog čega Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ne registruje rusku vakcinu toliko dugo, iako je već odobrila kinesku 'Sinovak' koja je manje efikasna i ima određene probleme sa transparentnošću podataka“, dodao je Tul.

Sa visokom ocenom ruske vakcine slaže se i Geri Groman, australijski virusolog koji konsultuje SZO.
„'Sputnjik Ve' je veoma dobra vakcina i takav zaključak se zasniva na rezultatima ispitivanja i na stvarnim podacima“, ocenio je lekar.
Medicinsko osoblje u zaštitnim odelima radi na trijažnoj kontrolnoj tački u Milanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Italijanski poslanik za Sputnjik: Sa ruskom vakcinom ćemo ugledati svetlo na kraju tunela
Prema mišljenju australijskih naučnika, „politika igra određenu ulogu u činjenici da 'Sputnjik Ve' još uvek nije široko rasprostranjen“.
„To je manifestacija nejednakosti. Moramo da znamo o svim vakcinama i da razumemo kako one deluje, kako se ne bismo našli u situaciji da imamo ograničeni izbor“, zaključila je epidemiolog Ketrin Benet sa Univerziteta Dikina.

Vakcine poput ruske mogu da se ispostave kao panaceja, ali politika otežava donošenje ispravnih odluka, zaključila je ona.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala