Italijanski poslanik za Sputnjik: Sa ruskom vakcinom ćemo ugledati svetlo na kraju tunela

© AP Photo / Antonio CalanniMedicinsko osoblje u zaštitnim odelima radi na trijažnoj kontrolnoj tački u Milanu
Medicinsko osoblje u zaštitnim odelima radi na trijažnoj kontrolnoj tački u Milanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Poslanik iz italijanske stranke Liga i šef Odbora za spoljne poslove Poslaničkog doma Vito Komenčini u intervjuu za Sputnjik je rekao da bi Italija lako mogla da pronađe način da dobije rusku vakcinu direktno, ne čekajući odluku EU. On ističe da bi ruska vakcina omogućila Italiji da ugleda svetlo na kraju tunela koje se sada ne nazire.

Lider italijanske stranke Liga Mateo Salvini saopštio je da se sastao u Senatu sa ministrom iz San Marina kako bi razgovarali o ruskoj vakcini.

„Ne samo Češka, Slovačka i Mađarska, nego i Austrija i Danska pokušavaju da nabave rusku vakcinu, ne čekajući odluku Evropske unije. Naš prioritet je zaštita zdravlja stanovništva. Italija treba da sledi njihov primer“, napisao je Salvini na Tviteru.

​„Cilj tog sastanka je da se pomogne Italiji da izađe na kraj sa vanrednom sanitarnom situacijom i da reši problem sa isporukama vakcina, sa čim se trenutno kasni, između ostalog i zbog onih koji su organizovali vakcinaciju u prethodnoj vladi. Pošto smo suočeni sa ovim problemom, Mateo Salvini kao lider stranke koja je ušla u sastav vlade, ulaže napore kako bi pronašao alternativna rešenja. Želimo da sledimo primer San Marina i iskoristimo sličan metod u Italiji – da počnemo da upotrebljavamo druge vakcine protiv virusa korona koje će pomoći da se ubrza vakcinacija stanovništva“, objašnjava na početku intervjua Komenčini.

Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
„Sputnjik Ve“ pred vratima EU: Evropska agencija započela procenu ruske vakcine

Slediti primer San Marina – da li to znači kupovina ruske vakcine za Italiju?

– Kako je rekao Salvini, cilj stranke Liga je da se zaštite građani. Stoga, ukoliko bude potrebno da se kupe druge vakcine, između ostalog i 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) koji je već više puta dobio priznanje na međunarodnom nivou, zašto ne bismo tako postupili? Rusija je poznata po svojim naučnim dostignućima u oblasti medicine, stoga se sa ove tačke gledišta u potpunosti moguće osloniti na ruske lekove.

Smanjene isporuke vakcina koje je EU odobrila značajno usporava masovnu vakcinaciju stanovništva. Da li će ruska vakcina pomoći Italiji da prebrodi tu situaciju?

– Naravno, to će omogućiti da se ugleda svetlo na kraju tunela, koje se u ovom momentu, nažalost, ne vidi zbog mnogobrojnih neefikasnih rešenja prethodne vlade, i delimično Evropske unije. EU zasad nije uspela da pronađe pravo rešenje za tu situaciju, stoga moramo slediti druge primere i postupiti kao San Marino, Mađarska ili Srbija koje su počele da upotrebljavaju rusku vakcinu. Mnoge druge zemlje takođe razmatraju tu mogućnost. Smatram da je to razuman izbor, napravljen radi zaštite zdravlja građana i ekonomije pojedinih zemalja.

Prošle sedmice je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obustavila razmatranje mogućnosti upotrebe ruske vakcine, jedine od svih koje se koriste u EU protiv korone. Kako je rekla, pitaju se „zašto Rusija predlaže drugim zemljama milione doza vakcina kad još nije dovoljno vakcinisala svoje stanovništvo“. Da li mislite da, kada se radi o tako važnim stvarima kao što je zdravlje ljudi, treba prevazići geopolitičke nesuglasice, biti iznad toga kako bi se osigurao jednak pristup i slobodan izbor lekova svim zemljama EU?

– Što pre treba da rešimo veoma teško pitanje, koje nema nikakve veze sa politikom. Smatram da je pogrešno raspravljati na temu globalne borbe protiv pandemije, takve izjave ne pomažu da se reši problem. Takođe smatram da je neumesno suditi o tome šta se događa u drugim zemljama, kad nismo uspeli da zavedemo red kod kuće.

Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Italijani sa nestrpljenjem čekaju rusku vakcinu - već odredili fabrike za proizvodnju „Sputnjik Ve“

Nakon isporuka vakcine u Mađarsku, Srbiju i San Marino Evropska agencija za lekove bi mogla da odobri „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) do aprila ili maja. Da li Italija može čekati još dva meseca, s obzirom na novi porast obolelih?

– Ne, očigledno je da je vreme izuzetno dragoceno, i što pre obezbedimo isporuke vakcine u Italiju, to bolje. Smatram da naša vlada treba da se drži tog stava kako bi rešila problem sa trenutnim deficitom vakcina.

Savetnik za zdravstvena pitanja oblasti Lacio Alesio D'Amato je istakao da je u ovoj vanrednoj situaciji važno da Italijanska agencija za lekove ima mogućnost da odobri vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) kao i bilo koju drugu vakcinu koja se već koristi u velikom broju zemalja. Da li to znači da Italija može kupiti rusku vakcinu, ne čekajući odluku Evropske agencije za lekove?Da li Italija može kupiti rusku vakcinu, ne čekajući odluku Evropske agencije za lekove?

– Upravo tako. Italija bi lako mogla da pronađe način da dobije vakcinu direktno, kao što je učinila Mađarska, ne čekajući odluku EU. Mađarska je članica EU, ali je preko svoje Agencije za lekove uspela da realizuje tu mogućnost. Ukoliko Evropska agencija za lekove i dalje bude odlagala odobravanje ruske vakcine, mi bismo to mogli učiniti preko Italijanske agencije za lekove.

Italija će uskoro poslati u Rusiju dva inspektora za kontrolu kompanija koje proizvode „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Može li se reći da će uskoro biti učinjen prvi korak u tom pravcu?          

Sigurni smo da će vlada Italije pronaći ispravan način da odobri isporuke ruske vakcine. Ako vakcine, koje toliko čekamo, ne budu isporučene uskoro i u dovoljnim količinama, bilo bi pošteno da imamo mogućnost da razmotrimo druge opcije koje čak mogu biti i bolje.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala