Italijani sa nestrpljenjem čekaju rusku vakcinu - već odredili fabrike za proizvodnju „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Rukovodstvo italijanske regije Lacio već je odredilo potencijalna preduzeća za proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) za koju su izuzetno zainteresovani, saopštio je savetnik za zdravstvo u prestoničkoj vladi Alesio D'Amato, prenose ruski mediji.

„Novoj vladi je predstavljen plan sa fabrikama koje su pogodne za proizvodnju vakcine, a četiri se nalaze u našem regionu. Naravno, to je potrebno uskladiti i sa dozvolama i sa patentnim pravom. Važno nam je da razumemo da li možemo imati pristup patentiranoj tehnologiji“, rekao je D'Amato.

On je precizirao da se radi i o proizvodnji vakcine na bazi adenovirusa poput „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) i RNK vakcina.

„U iščekivanju odgovora Evropske agencije za lekove, obratili smo se Italijanskoj agenciji za lekove sa zahtevom da se sprovede procedura za hitno odobrenje, koristeći mogućnost donošenja takve odluke u vanrednoj situaciji. Trenutno smatramo da je prioritet da se garantuje imunizacija stanovništva što je pre moguće i to treba da ima prednost u odnosu na geopolitičke razloge. Sada nas ne zanima mnogo odakle je vakcina, važno je da je efikasna i bezbedna. A postoji dovoljno merodavnih naučnih dokaza za efikasnost 'Sputnjika Ve' (Sputnik V). Ukoliko budemo imali mogućnost da nabavimo ili da proizvodimo tu vakcinu, odmah ćemo je iskoristiti. Zainteresovani smo za to da ubedimo Italijansku agenciju za lekove da odobri vakcinu i spremni smo da izvršimo pritisak na vladu u tom smislu“, istakao je d'Amato.

On je podsetio da je upravo u Laciu, u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti „Lazaro Spalancani“ na zahtev Evropske agencije za lekove vakcinisana dva italijanska stručnjaka koje će regulator poslati u Rusiju u inspekciju fabrike koja proizvodi „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

D'Amato je ubeđen da će to omogućiti da se odblokiraju evropske procedure za odobravanje ruske vakcine, koja se formalno bez sertifikata Evropske agencije za lekove ne može koristiti u EU.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala