Rama: "Otvoreni Balkan" je put da Srbija prizna Kosovo

© AFP 2023 / GENT SHKULLAKUEdi Rama
Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
"Otvoreni Balkan" nije samo put budućnosti za prosperitet albanske nacije, već je i nova i velika prilika više na putu da Srbija prizna Kosovo, kaže albanski predsednik Edi Rama i navodi da ta incijativa takođe uklanja i granicu između Albanije i Kosova.
Rama je u objavi na Fejsbuku, povodom jučerašnjeg susreta sa dve Albanke koje su osvojile zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, između ostalog, pisao i o značaju inicijative "Otvoreni Balkan" i velike dobrobiti koje donosi ta inicijativa.
"Što se tiče jednog od mnogih primera velike dobrobiti 'Otvorenog Balkana', ko ne želi da shvati zašto otvoreni Balkan konačno uklanja granicu između Albanije i Kosova, neka mi se javi zašto je do danas nisu uklonili oni koji su je obećali bukom i zašto ne možete ukloniti tu granicu bez 'Otvorenog Balkana'", rekao je Rama.
Rama je kritikovao kosovske lidere zbog odbijanja da pristupe inicijativi "Otvoreni Balkan", navodeći i da Priština ponašanjem u dijalogu sa Beogradom iritira svoje saveznike.
"Može li Kosovo da postigne mir i može li država da procveta, ali i Albanci u celini, pretvaranjem dijaloga sa Srbijom u monolog koji ne kvari posao Srbiji (naprotiv, iritira živce saveznika već godinama)", upitao je Rama.
Dodao je da niko na Kosovu ili u Albaniji ne očekuje od njega i nove vladajuće većine u Albaniji, da odustanu od "diplomatske borbe za mir i ekonomski i društveni prosperitet na otvorenom Balkanu - uključujući priznanje Kosova od Srbije".
"Što je promišljeno rame uz rame sa Albanijom i nezamenljivim strateškim saveznicima Kosova", napisao je Rama i dodao da će vreme govoriti više i bolje. Poručio je i da vreme ne prestaje i da se mir ne dobija sredstvima rata.
"Kosovo je pobedilo u ratu zahvaljujući neraskidivom savezu Sjedinjenih Američkih Država s najvećim evropskim oblastima, u znak podrške svojoj oslobodilačkoj vojsci. Bez tog saveza ni sloboda ni državljanstvo ni mir za narod Kosova ne bi danas dolazio ceo dan. Ali može li Kosovo osvojiti konačni mir i može li albanska nacija napredovati tako što će se reći ‘pokazati zlato ocu’, kada se obraća Americi, Nemačkoj, Francuskoj ili samoj Evropskoj uniji", naveo je Rama. Onima na Kosovu koji ga proglašavaju izdajnikom, poručio je da je on u svakoj prilici glasno govorio da Srbija treba da prizna Kosovo.
Pročitajte još:
Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Otvoreni Balkan — da zatvoreniji ne može biti
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Amerika se oglasila povodom odbijanja Prištine da pristupi „Otvorenom Balkanu“
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Kurti udario na Ramu – kamen spoticanja „Otvoreni Balkan“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala