Otvoreni Balkan — da zatvoreniji ne može biti

© AP Photo / Boris GrdanoskiAleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev
Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Pratite nas
Ako je ime znak, kako su rekli još stari Latini, onda novi naziv inicijative svima dobro poznate kao „mali Šengen“ s pravom izaziva zapitanost — šta mu je kumovalo. Ime koje više podseća na naziv teniskog turnira, „Open Balkan“, ili „Otvoreni Balkan“, sve je samo ne realna slika i prilika ovog dela Evrope.
S obzirom na situaciju na terenu, političke krize koje se stalno otvaraju, teško da bi ta slika Balkana uskoro mogla da bude promenjena, osim ako to neko „odozgo“ ne naredi. Verovatno bi nekadašnjem „malom Šengenu“ pre pristajalo ime — „mali Balkan“.
Inicijativa koja je sasvim nesporna — da roba, usluge, kapital i naravno ljudi bez peripetija i gubljenja vremena i para s lakoćom prelaze granice na Balkanu, pokrenuta je krajem 2019. Nepune dve godine kasnije pozicije u odnosu na nju ostale su iste.
Knjiga je stala na tri slova. Projekat je prihvatljiv samo za Srbiju, Albaniju, Severnu Makedoniju, ali ne i za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, kao i za privremene institucije na Kosovu i Metohiji.
Kada imamo to u vidu, a i činjenicu da gotovo da ne prođe dan bez međusobnih nimalo naivnih političkih razmimoilaženja na Balkanu, epitet „otvoreni“ mu nekako dođe ne čak ni kao pusta želja, nego floskula.
Mnoge balkanske zemlje su međusobno „otvorene“ da zatvorenije ne mogu biti. Sapliću jedna drugu na putu ka EU, članice uslovljavaju one koje tapkaju na evropskom putu, otvaraju se pukotine u njihovim odnosima, kopaju se istorijske rane…
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Zašto BiH, Crna Gora i Priština neće u „Otvoreni Balkan“
I tako, dok se na jednoj strani Evropa oličena u Uniji definitivno zatvara prema našem regionu i to nam jasno stavljaju do znanja, pa joj čak smeta i to što deo Balkana, koji ona ne pušta pod svoje okrilje, simbolički koristi naziv „mali Šengen“ (valjda je reč Šengen rezervisana samo za odabrane) — Balkan se otvara. Uprkos tome što to nije uspeo da uradi ni po CEFTA sporazumu koji su svi potpisali i koji je sve propisao, a odavno je već na izdisaju.
Ipak, da li je „Otvoreni Balkan“ opravdao naziv, znaćemo za dve godine kada budemo podvukli crtu i sabrali rezultate.
Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
„Otvoreni Balkan“ novo ime za „Mini Šengen“, potpisana tri sporazuma
Kako je najavljeno, u 2023. granice bi trebalo da budu otvorene poput onih u šengenskoj zoni.
Makar za ovaj — „mali Balkan“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala