„Rio Tinto“ šalje u Srbiju probno postrojenje za preradu litijuma

© AFP 2023 / WILLIAM WESTLogo "Rio Tinta"
Logo Rio Tinta  - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Kompanija „Rio Tinto“ bi trebalo da u narednim nedeljama iz Melburna u Srbiju isporuči pilot postrojenje za preradu litijuma.
Rad, obavljen u naučnom centru na periferiji Melburna, predočio je način da se ekonomski izvuče litijum iz jadarita, minerala koji je pronađen samo na teritoriji Srbije, piše Rojters.
"To nije veliki rudnik, ali će iz perspektive eksploatacije litijuma biti najveći proizvođač u Evropi najmanje deset godina", rekla je novinarima Šinejf Kofmen, izvršna direktorka odeljenja za minerale u „Rio Tintu“, prenosi B92.
Četiri transportna kontejnera opreme krenuće uskoro na devetonedeljnu plovidbu, a u zavisnosti od ekoloških odobrenja, očekuje se da će izgradnja početi početkom sledeće godine, a proizvodnja 2026. godine.
Takođe, prema očekivanjima, rudnik bi trebalo da proizvede dovoljno litijuma za pogon čak milion električnih vozila. Uz to, proizvodiće se borna kiselina, koja se koristi u keramici i baterijama, ali i natrijum-sulfat, koji se koristi u deterdžentima.
Rojters podseća da veliki proizvođači automobila, kao što su Be-Em-Ve,„Folksvagen“ i „Tesla“, nastoje da diverzifikuju lance snabdevanja i tako se "oslobode" uticaja dominantne Kine.
"Još se nismo obavezali na bilo šta, ali smo svakako videli veliko interesovanje", navela je Kofmenova.
Mašine i bageri na iskopinama - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
„Rio Tinto“ saopštio koliko će da uloži i kako će da funkcioniše rudnik u Jadru
Bageri i građevinske mašine iskopavaju zemlju - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Zašto je jezero kod Loznice pocrvenelo: Oglasio se i „Rio Tinto“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala