Zašto je jezero kod Loznice pocrvenelo: Oglasio se i „Rio Tinto“

CC0 / Pixabay/Rico S. / Bageri i građevinske mašine iskopavaju zemlju
Bageri i građevinske mašine iskopavaju zemlju - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Kompanija "Rio Sava Eksplorejšn" (RSE), srpska kćerka kompanija "Rio Tinto Grupe", odbacila je nedavne tvrdnje medija koje su uzburkale javnost.
Kompanija je, naime, demantovala da je početak njenih iskopavanja razlog za obojenost crvenom bojom bare, odnosno jezera u mestu Gornje Nedeljice.
"Ovim putem obaveštavamo javnost da se bara (jezero) nalazi na privatnoj parceli na koju kompanija ne polaže prava, niti vrši nikakva ispitivanja. RSE poziva vlasnika parcele na kojoj se nalazi pomenuta bara (jezero) da bez odlaganja o ovoj pojavi obavesti nadležne inspekcijske organe, kako bi se utvrdio sastav i poreklo izlivene crvene vode", ističe se u saopštenju.
RSE napominje da je takođe veoma zainteresovana da od nadležnih i stručnih organa sazna uzrok ove neobične pojave.
"U periodu od 2007. do 2018. u radijusu od oko 200 metara postojalo je 15 istražnih bušotina koje su služile za utvrđivanje položaja rudnog tela u ležištu Jadar. Nijedna od tih 15 bušotina nije izvedena kao hidrogeološka, bušotine su zacementirane od dna do površine terena, i u njima i oko njih nema i ne može biti nikakve podzemne vode koja bilo gde cirkuliše. Imajući u vidu ove činjenice, apsolutno je nemoguće da su ove bušotine uzrok nakupljanja vode, ni njene obojenosti crvenom bojom", naglašava se u saopštenju, preneo je Tanjug.
RSE ukazuje da se Projekat „Jadar“ nalazi u fazi studije izvodljivosti, i tek nakon ishodovanja svih dozvola može da počne sa izgradnjom rudnika i svih pratećih kapaciteta.
"Dakle, ne može biti reči da je Rio Tinto 'počeo sa iskopavanjem', jer nas od tog trenutka deli minimum pet godina", napominje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala