„Rio Tinto“ saopštio koliko će da uloži i kako će da funkcioniše rudnik u Jadru

CC0 / Pixabay / Mašine i bageri na iskopinama
Mašine i bageri na iskopinama - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Kompanija "Rio Tinto" izdvojila je 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata u okviru Projekta "Jadar" u Loznici, jedan od najvećih grinfild projekata litijuma na svetu, saopštila je danas ta kompanija.
Projekat "Jadar" mora do dobije sva neophodna odobrenja, dozvole i licence i nastaviće da se realizuje u saradnji sa lokalnom zajednicom, Vladom Republike Srbije i nevladinim sektorom, ističe se u saopštenju.
"Ovo je važna prekretnica za projekat i snažna potvrda opredeljenju "Rio Tinta" da podrži Srbiju kao vodećeg dobavljača litijuma, imajući u vidu obim i visoki kvalitet sastava ležišta Jadar", navodi se u saopštenju "Rio Tinta".
"Realizacija projekta "Jadar" će pozicionirati "Rio Tinto" kao najvećeg proizvođača litijuma u Evropi za najmanje 15 narednih godina. Osim toga, planirano je da "Jadar" proizvodi borate koji se koriste u razvoju opreme za obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli i vetroturbine", ističe se u saopštenju.
Podseća se da Projekat "Jadar" obuhvata podzemni rudnik sa pripadajućom infrastrukturom i opremom, uključujući električna vozila za vuču, kao i postrojenje za hemijsku preradu litijum-karbonata kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija.
"Kako bi se uticaj na lokalnu zajednicu smanjio na najmanju moguću meru, rudnik će biti izgrađen u skladu sa najvišim ekološkim standardima, uključujući korišćenje suvog slaganja industrijskog otpada. Ova inovativna metoda omogućava postupno rekultivisanje suvog otpada vegetacijom i zemljom, bez potrebe za izgradnjom brane za tečni otpad", piše u saopštenju "Rio Tinta".

Koliko će ljudi biti zaposleno

Najavljuje se da će nakon izgradnje, kompleks "Jadar" biti moderno industrijsko postrojenje sa digitalno umreženim podzemnim rudnikom, koji se u realnom vremenu nadgleda iz operativnog centra.
"Kako bi se smanjile emisije ugljenika i potrošnja energije, u podzemnom rudniku koristiće se flota gotovo u potpunosti električnih vozila. Upravljanje vodama obavljaće se uz pomoć najsavremenijeg postrojenja, zahvaljujući kome će približno 70 odsto vode biti korišćeno iz recikliranih izvora ili prečišćene vode iz rudnika", ističe se u saopštenju.
Naglašava se da će "Jadar" biti najveća rudarsko-procesna investicija u Srbiji koji ima potencijala da doprinese BDP-u Srbije direktno sa jedan odsto i četiri procenta indirektno, uključujući mnoge srpske dobavljače tokom faze izgradnje rudnika.
Rudar - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2018
Može li Srbija postati „superdržava“: Leži na tonama jadarita
Realizacija projekta omogućiće da "Jadar" bude veliki poslodavac u Srbiji i regionu, navodi "Rio Tinto".
Precizira se da će tokom izgradnje ovog projekta biti otvoreno oko 2.100 radnih mesta, dok će u fazi rada rudnika i prerade mineralne sirovine biti zaposleno 1.000 ljudi.
""Rio Tinto" se takođe obavezuje da će pružiti pomoć razvoju lokalnih biznisa, kako bi mogli da podrže rad rudnika tokom narednih decenija", navodi se u saopštenju.
"Imamo veliko poverenje u projekat "Jadar", spremni smo da investiramo, uz uslov da dobijemo sve neophodne dozvole. Ovaj projekat će Srbiji i "Rio Tintu" omogućiti da odgovore na rastuću potražnju za litijumom, u skladu sa globalnom energetskom tranzicijom i ojačati našu ponudu posebno na evropskom tržištu. Jadar ima potencijal da obezbedi dovoljno litijuma za napajanje preko milion električnih vozila godišnje“, izjavio je izvršni direktor kompanije "Rio Tinto" Jakob Stausholm.
On je dodao da su ležište "Jadar" i njegov jedinstveni mineral jadarit otkrili geolozi "Rio Tinta" 2004. godine u blizini Loznice.

Poziv na javnu raspravu

Naglasio je da ovo ležište sadrži visokokvalitetni bor i litijum, zahvaljujući čemu može da podrži dugotrajne operacije u prvom kvartalu operativnih troškova za oba proizvoda.
"Posvećeni smo održavanju najviših ekoloških standarda, minimalizovanju uticaja i izgradnji održive budućnosti u zajednicama u kojima poslujemo. Svesni smo da ovaj projekat možemo da realizujemo samo ukoliko slušamo i razmatramo stavove svih zainteresovanih strana", rekao je Stausholm.
"Rio Tinto" navodi da su sledeći koraci realizacije projekta dobijanje odobrenja za eksploataciono polje, kao i svih dozvola i odobrenja, što obuhvata i odobrenje Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.
Kompanija, u skladu sa regulativom Republike Srbije, poziva sve zainteresovane strane da učestvuju u procesu javne rasprave o studijama uticaja na životnu sredinu.
"Uz to, "Rio Tinto" nastavlja da organizuje i niz okruglih stolova sa nevladinim organizacijama i širom javnošću kako bi podstakao otvoren dijalog", ističe se u saopštenju, preneo je Tanjug.
Dodaje se da je odobrenje studije procena uticaja na životnu sredinu neophodno za početak radova, a planirano je da izgradnja rudnika počne tokom 2022. godine.
Milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts na Svetskom ekonomskom forumu 2013. godine - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Udružuju se „Rio Tinto“ i Bil Gejts
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala