Udružuju se „Rio Tinto“ i Bil Gejts

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/World Economic Forum / Milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts na Svetskom ekonomskom forumu 2013. godine
Milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts na Svetskom ekonomskom forumu 2013. godine - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Startap kompanija „Heliogen“, koju finansira Bil Gejts i koja se bavi proizvodnjom čiste energije, planira da postavi polja ogledala u pustinju Mohave. Rio Tinto planira da koristi njihovu inovativnu solarnu tehnologiju na najvećem površinskom kopu u Kaliforniji, koji se nalazi u Boronu.
Iz „Heliogen“ kažu da će u pitanju biti prvo postrojenje za koncentrovanu solarnu energiju u Sjedinjenim Američkim Državama, a možda i u svetu, koje će jedan rudnik koristiti za pogon.
„Heliogen“ će koristiti veštačku inteligenciju i čak 40.000 ogledala kojima upravlja kompjuter kako bi skupljao energiju sunca, nešto poput pametne lupe.
Prvi sistem koji će koristiti „Rio Tinto“ biće veličine od oko 100 fudbalskih terena, iz „Heliogen“, prenose mediji.
Bil i Melinda Gejts - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Gejtsovi bogatiji od britanske monarhije
Ta startap kompanija ističe da njihova tehnologija „Helio hit“ može da proizvede ekstremno visoku temperaturu – od oko 1.000 stepeni Celzijusa ili oko četvrtinu temperature koju ima površina Sunca.
U pitanju je temperatura koja je potrebna za pravljenje cementa, čelika i za druge industrijske procese, kao što je rudarstvo, koje se obično oslanja na fosilna goriva kao izvor energije za svoj rad.
Tom objavom, „Rio Tinto“ (RIO), druga po veličini rudarska kompanija na svetu, postaje prvi zvanični klijent „Heliogena“.
To partnerstvo će biti ključni test koji će pokazati da li je tehnologija „Heliogena“ zaista u stanju da zameni fosilna goriva koja se koriste kao energija za velike industrijske poslove, što bi moglo značajno da pomogne u borbi protiv klimatskih promena.
Osnivač i generalni direktor Bil Gros kaže da se ne radi o tome da ta tehnologija nije bila moguća ranije, već da jednostavno nije bila isplativa.
„Ono što predstavlja pionirski korak ’Heliogena‘ je omogućavanje da koncentrovana solarna energija funkcioniše i kada sunce zađe i da bude isplativa u poređenju sa fosilnim gorivima“, rekao je Gros.
Obe kompanije kažu da će to partnerstvo stvoriti uslove da „Rio Tinto“ smanji svoj ugljenični otisak, dok istovremeno smanjuje troškove za energente.
„Naš cilj je da ’Rio Tintu‘ obezbedimo energiju koja je u potpunosti bez ugljeničnog zagađenja, sa nultom emisijom, a koja košta manje od fosilnih goriva“, naveo je Gros.
Kompanija „Heliogen“ koju finansiraju Bil Gejts i milijarder iz industrije biotehnologija Patrik Sun-Šiong, pokrenuta je krajem 2019. godine najavom pionirskog koraka u proizvodnji solarne energije.
Po prvi put, koncentrovana solarna energija mogla bi da se koristi kao zamena za fosilna goriva koja su se koristila u industrijskim procesima.
Prošle godine, magazin Tajm uvrstio je tehnologiju „Helio hit“ kompanije „Heliogen“ na listu Najbolji pronalasci u 2020. godini (Best Inventions of 2020).
„Heliogen“ se udružuje sa rudarskim gigantom „Rio Tinto“ kako bi ta inovativna tehnologija počela da se koristi, prenosi B92.
Bil Gejts, osnivač Majkrosofta - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
„De fakto car vakcina planete Zemlje“ i gospodar njene klime: Šta zapravo smera Bil Gejts? /video/
„Rio Tinto“ planira da iskoristi platformu kompanije „Heliogen“ da pomogne snabdevanje energijom rudnika bora u Kaliforniji starog gotovo jedan vek.
Bor je mineral koji se koristi u đubrivu, za staklo otporno na toplotu za pametne telefone i laptope, za nizove solarnih panela i vetroturbine.
Rudnik, smešten u Boronu, snabdeva skoro polovinu svetske potražnje za prerađenim borom, navodi se iz kompanije Rio Tinto.
Kompanije su saopštile da bi primena te tehnologije mogla da smanji emisiju ugljenika u Boronu za oko sedam odsto – što je jednako uklanjanju više od 5.000 automobila sa ulica.
Sistem kompanije „Heliogen“ će takođe primati i skladištiti čistu energiju za napajanje noćnih operacija u rudniku.
Ako početna instalacija „Heliogena“ bude uspešna, Rio Tinto bi povećanjem upotrebe te tehnologije mogao da smanji emisiju ugljenika rudnika do 24 odsto.
Kompanije su izjavile da će uskoro započeti detaljno planiranje i pribavljanje neophodnih dozvola.
Cilj je da se sledeće godine pokrene platforma „Heliogen“ i da se istraže mogućnosti uvođenja u druge rudnike kojima Rio Tinto upravlja širom sveta.
Anglo-australijska multinacionalna kompanija nada se da će joj „Heliogen“ pomoći u ostvarenju cilja – smanjenje emisije ugljenika za polovinu do 2030. u odnosu na nivo iz 2010. godine.
Izvršni direktor kompanije Rio Tinto Jakob Staušolm kaže da partnerstvo sa „Heliogenom“ ima potencijal da značajno smanji emisije u Boronu.
Rio Tinto se obavezao da će uložiti oko milijardu dolara u programe smanjenja emisije štetnih gasova do 2025. godine.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala