Moskva: Strateški dijalog Rusije i SAD može pomoći u kontroli naoružanja

© Sputnik / Alekseй KudenkoZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Pratite nas
Sveobuhvatni bilateralni strateški dijalog o kojem su se na sastanku u Ženevi dogovorili predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimir Putin i Džo Bajden, može pomoći u prevazilaženju opasne tendencije podrivanja temelja međunarodne arhitekture kontrole naoružanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Ruska Federacija se dosledno zalaže za jačanje strateške stabilnosti i međunarodne bezbednosti političkim i diplomatskim metodama, uključujući zaključivanje odgovarajućih ugovora i sporazuma. To je od posebnog značaja u uslovima kada se preduzimaju ciljani napori da se uzdrma međunarodna arhitektura kontrole naoružanja i podriju njene osnove“, navodi se u saopštenju Ministarstva u vezi sa 30. godišnjicom potpisivanja Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).
Arhivska fotografija: Predsednik SAD Džordž Buš Stariji i predsednik SSSR Mihail Gorbačov na potpisivanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Gorbačov objašnjava kako da se Kina, Britanija i Francuska uključe u pregovore sa SAD i Rusijom
„Smatramo da za prevazilaženje ove izuzetno opasne tendencije može da pomogne sveobuhvatni bilateralni strateški dijalog, o čemu su se na sastanku 16. juna ove godine dogovorili predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, a čija je prva runda održana 28. jula ove godine u Ženevi“, naglašava Ministarstvo.
Pre tačno 30 godina Rusija i SAD zaključile su prvi Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 1). dokument je potpisan 31. jula 1991. godine na sastanku Gorbačova i tadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša Starijeg u Moskvi.
Trenutno je između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država na snazi Sporazum START 3, koji ograničava broj raspoređenih nuklearnih bojevih glava na 1.550 sa svake strane, ali sporazum ne ograničava nuklearne bojeve glave saveznika Vašingtona. Administracija Donalda Trumpa predlagala je da se u rusko-američke pregovore o strateškoj stabilnosti uključi Kina, ali Peking za to nije zainteresovan.
Pročitajte još:
Bajden: Pregovori o strateškoj stabilnosti sa Rusijom ulivaju nadu
Moskva otkrila detalje pregovora o strateškoj stabilnosti sa Amerikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala