Gorbačov objašnjava kako da se Kina, Britanija i Francuska uključe u pregovore sa SAD i Rusijom

© Sputnik / Юriй AbramočkinArhivska fotografija: Predsednik SAD Džordž Buš Stariji i predsednik SSSR Mihail Gorbačov na potpisivanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju
Arhivska fotografija: Predsednik SAD Džordž Buš Stariji i predsednik SSSR Mihail Gorbačov na potpisivanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Pratite nas
Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov izjavio je da se nada da nijedna strana neće odugovlačiti započete rusko-američke pregovore o strateškoj stabilnosti.
Trideset godina od Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 1) je veoma dobra godišnjica. Možete ga svima čestitati. I na današnji dan želim da kažem: smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja ostaje najvažnija tema“, rekao je Gorbačov za Sputnjik na godišnjicu potpisivanja ovog dokumenta.
On je naglasio da ova tema sada nije zatvorena.
„Dobro je što su konačno počeli pregovori o strateškoj stabilnosti, kako su se predsednici dogovorili. Nadam se da ih niko neće odugovlačiti“, rekao je bivši sovjetski lider.
Gorbačov smatra da Rusija i Sjedinjene Američke Države moraju da se dogovore o nižim nivoima nuklearnog naoružanja i da će tada u ove nuklearne pregovore biti moguće uključiti i druge nuklearne sile, uključujući Kinu, Veliku Britaniju i Francusku.
„Ali nije dovoljna samo stabilnost. Potrebno je dogovarati se o nižim nivoima nuklearnog naoružanja. Tada će biti moguće da se uključe i druge zemlje koje imaju nuklearno oružje – Kina, Velika Britanija, Francuska. I onda zajedno da se krene ka krajnjem cilju – eliminaciji nuklearnog oružja. Govorio sam i ponovio mnogo puta: ne može biti drugog cilja. Zato što je nuklearni rat neprihvatljiv“, naglasio je Gorbačov.
BM-27 Uragan, višecevni bacač raketa - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Putin predlagao Bajdenu da Rusija i Amerika nikad ne vode ni nuklearni niti ikakav rat
Prvi Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 1) potpisan je 31. jula 1991. godine na sastanku Gorbačova i tadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša Starijeg u Moskvi.
Trenutno je između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država na snazi Sporazum START 3, koji ograničava broj raspoređenih nuklearnih bojevih glava na 1.550 sa svake strane, ali sporazum ne ograničava nuklearne bojeve glave saveznika Vašingtona. Administracija Donalda Trumpa predlagala je da se u rusko-američke pregovore o strateškoj stabilnosti uključi Kina, ali Peking za to nije zainteresovan.
Rusija i SAD održale su 28. jula konsultacije o strateškoj stabilnosti u Ženevi. Sastanak je održan u cilju razvoja sporazuma predsednika dveju zemalja o početku sveobuhvatnog dijaloga o strateškoj stabilnosti. Nakon sastanka Stejt department je saopštio da su konsultacije bile profesionalne i sadržajne. Strane su se dogovorile da se ponovo sastanu krajem septembra kako bi razgovarale o strateškoj stabilnosti, a do tada se planiraju i neformalne konsultacije.
Pročitajte još:
Rusija: Amerika premašila broj naoružanja predviđen sporazumom START 3 za 101 jedinicu
Rusija: Spremni smo da radimo sa Amerikom na novoj bezbednosnoj jednačini
Rusija: Britanija i Francuska da se pridruže regulisanju kontrole naoružanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala