Usvojen prostorni plan grada Loznice, građani protestovali /video/

© Pokret OslobođenjeProtest u selu Brezjak kod Loznice.
Protest u selu Brezjak kod Loznice.  - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Pratite nas
Na sednici Gradske skupštine danas je usvojen prostorni plan grada, a nadležni u Loznici tvrde da taj dokument ne može da se dovede u vezu sa eksploatacijom litijuma. Meštani Gornjeg Jadra, nevladine organizacije i predstavnici opozicionih političkih partija održali su protest.
„Ne damo reke. Ne damo život. Hoćemo zdravlje, a ne rudnik litijuma…“ neke su od poruka sa protesta u Loznici. Deo meštana Gornjeg Jadra, područja na kojem će se potencijalni rudnik nalaziti, još jednom su rekli „ne“ njegovoj izgradnji.
Meštani gube sve u dolini Jadra, gube poljoprivredno najplodnije zemljište koje ja mislim u ovoj godini nema ni Mačva, ni Semberija, ni Vojvodina, kakve su kod nas oranice i usevi“, kaže Aleksandar Karajičić, iz Gornjih Nedeljica.
Jadarit - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Odluke o eksploataciji litijuma još nema, ali se Rio Tinto ne ponaša tako — već izdvajaju milijarde
Iako su na protestu pored meštana učestvovale i nevladine organizacije i političke partije, skupovi su bili odvojeni, jer građani Loznice i Gornjeg Jadra ne žele da se njihov problem politizuje.
„Pored političkih stranaka, prijavili smo i mi kao građanske organizacije da pružimo šansu građanima da se pridruže nama pošto je evidentan trend da narod više ne veruje bilo kojoj političkoj partiji“, navodi Miroslav Mijatović iz Udruženja građana Pakt.
„Mi smo danas ovde da izrazimo protest protiv usvajanja prostornog plana grada Loznice u kome se prvi put zvanično pojavljuje rudnik u projektu. Mi smo protiv toga zato što je Biološki fakultet rekao da je to opasan projekat“, kaže Nebojša Zelenović iz građanske platforme Akcija.
Nadležni u gradu kažu da je razlog za protest neosnovan zato što se prostorni plan grada Loznice ne bavi rudnikom, jer je on tema dokumenta koji je usvojila Vlada Republike Srbije.
Rudnik jadarita uopšte nije tema prostornog plana grada Loznice, prostorni plan grada Loznice se bavi drugim pitanjima koja su od izuzetnog značaja za privredu i građane grada Loznice", objašnjava Vladimir Radojčić, načelnik gradske uprave u Loznici.
Milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts na Svetskom ekonomskom forumu 2013. godine - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Udružuju se „Rio Tinto“ i Bil Gejts
I dok deo javnosti protestuje, a iz državnog vrha najavljuju referendum, kompanija „Rio Tinto“ donela je investicionu odluku da za projekat „Jadar“ izdvoji 2,4 milijarde dolara, prenosi RTS.
U kompaniji „Rio Tinto“ kažu da iako su opredelili sredstva za eksploataciju litijuma, do izgradnje rudnika neće doći sve dok im država ne izda sve neophodne dozvole i ovlašćenja, i dok ne bude gotova izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala