Kakva je veza Koka-kole i kokaina

CC0 / / Koka-kola
Koka-kola - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Pratite nas
Kada je izumljena i plasirana na tržište kao lek, Koka-kola je sadržala kokain. A to je bio sastojak koji se krajem 19. veka regularno koristio u medicini.
„Istorija Koka-kole dobro je dokumentovana. Izumeo ju je 1885. godine Džon Pemberton, apotekar iz Atlante koji je osmislio originalnu formulu. Pembertonov recept je prvobitno uključivao kokain u obliku ekstrakta lista koke, pa ’koka‘ iz naziva potiče odatle. ’Kola‘ se odnosi na orašasti plod koji sadrži kofein, još jedan simulans“, objavio je Nacionalni institut SAD za zloupotrebu droga.
Kada je osmišljeno najpoznatije piće, koka je u Americi bila legalna i uobičajeni sastojak lekova. Ljudi su mislili da je bezbedno koristiti je u malim količinama.

Koka-kola kao lek

Pemberton je svoje piće opisao kao „tonik za mozak i intelektualni napitak“ i reklamirao ga kao „patentni lek“. Tvrdio je da je leči glavobolju, uznemireni stomak i umor.
Patentni lekovi bili su kombinacija takozvanih „egzotičnih“ sastojaka i jedinjenja lekova koji su – kako su tvrdili proizvođači – izlečili širok spektar bolesti. Ali oni su često sadržali sastojke za koje se naknadno saznalo da mogu izazvati zavisnost, uključujući kokain i opijum, kao i toksične elemente poput žive i olova.
U 19. veku patentni lekovi nisu bili regulisani kao danas. Svako je mogao da tvrdi da njegov proizvod ima lekovita svojstva a da ne mora da dokazuje njegovu efikasnost niti da predočava rizike. Već 1891. godine neki Amerikanci su se izjasnili protiv uključivanja sastojaka zavisnosti u patentne lekove. Kao rezultat, proizvođači su prepravili formule lekova i ubeđivanja u lekovitost.
Proizvodi koji sadrže vitamin B2 - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2020
Otkriveno ko stoji iza istraživanja kvaliteta hrane
U početku je prisustvo koke u novom piću predstavljalo „delikatan problem“ za mladu kompaniju u prvim godinama, piše Mark Pendergrast u svojoj knjizi „Za Boga, zemlju i Koka-kolu“. Međutim, kompanija nikada nije priznala da je njeno najpopularnije piće sadržalo ovu supstancu.

Prećutkivanje istine

„Ako bi kompanija odgovorila na napade govoreći istinu, morala bi da prizna da je piće nekada sadržalo kokain (...) Zaključak bi bio da je povučeno jer je štetno, što bi čak moglo da otvori vrata tužbama“, Pendergrast piše u svojoj knjizi. Prema Džonu Kandleru, unuku osnivača kompanije „Koka-kola“, njegov deda Ejza G. Kandlera, koji je od Pembertona otkupio recept, pokušao je da prepravi istoriju negirajući da je piće sadržalo kokain. Glasnogovornici kompanije uveravali su „Njujork tajms“ 1988. godine da je originalni recept, sastavljen 1886. godine, sadržao kokain, ali da je supstanca uklonjena iz recepture na početku veka.
Američki sajt posvećen razotkrivanju široko rasprostranjenih mitova „Snups“ navodi da je kokain koji je nekad bio u piću bio je ekgonin, derivat i preteča ekstrakta koke. Originalna formula za Koka-kolu iz 19. veka sadržavala je određenu količinu prekursora kokaina, ali je ta količina drastično smanjena na tragove početkom 20. veka i u potpunosti je ukinuta 1930, piše Sputnjik mundo.
Koka-kola - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2015
„Koka-kola“ dokazuje da su dijete beskorisne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala