Hvala Amerikancima za ovaj pakao: Potpuni bezizlaz u zemlji koja ume samo da ratuje

© Sputnik / Said Zakeriя / Uđi u bazu fotografijaPolicija Avganistana u Kabulu
Policija Avganistana u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Situacija u Avganistanu je najgora u poslednjih trideset godina. Budžet se puni od prodaje narkotika i dotacija iz inostranstva, navodi dopisnik televizije "Rusija 24" iz Kabula Evgenije Podubni. On očekuje da će biti sve gore i gore. U celosti prenosimo njegov komentar.
Talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) nisu imali snage da zauzmu Avganistan, dok vlada nema snage da vrati to što su talibani zauzeli. Situacija je bezizlazna. Kada na terenu nemate dovoljno snage i sredstava, svaki dalji potez samo pogoršava položaj u zemlji. Nada lokalnih pristalica pragmatizma u koaliciju sa Talibanima izgleda iluzorno, a bez koalicije talibani neće uspeti da dobiju priznanje niti će moći da sednu na „jasle“ državnog aparata. Uz to, treba se još boriti i sa mobilnim internetom, ženskim obrazovanjem i nevernicima.
Avganistan je opet postao raj za radikalne islamiste. Što je gore, njima je bolje. Hvala Amerikancima za to. Eto, kome uvek pomaže nesreća drugih.
Američka vojska u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Kriza u Avganistanu
Američka misija u Avganistanu doživela krah
Video sam novu avganistansku vojsku i evo šta sam pomislio: američki narednici su iskreno pokušali da naprave Avganistance po svom liku. Međutim, američka vojska je vojska bogate zemlje koja ni u najgorem snu ne može da zamisli da rat može da im dođe kući. Avganistan ne može sebi da priušti takvu vojsku. Zbog toga, avganistanski vojnici izgledaju tako smešno sa kolimatorskim nišanima. Ovde život vredi manje od stotog dela njihove opreme, dok nose čizme sa rupama.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Šojgu upozorava: Pretnje sve veće, besplatno ćemo isporučiti oružje tadžikistanskoj vojsci
Avganistan treba da gradi drugačiju vojsku, sa drugačijim narednicima, koja bi trebalo da završi građanski rat. Međutim, okupirane države ne mogu da biraju.
Državni budžet Avganistana – to su prihodi od proizvodnje narkotika i dotacije okupatora. U ovakvoj konfiguraciji država jednostavno nema šanse. Tako beznadežna situacija nije bila ni 1989. godine, ni 1994. godine, niti 2001. godine. Samo se čini da su svi Avganistanci navikli na rat. Čak su i starci koji su ratovali ceo život umorni. A, oni, osim da ratuju, drugo ništa i ne znaju da rade.
Podsetimo, Bela kuća je ranije objavila da će 1. maja početi i do 11. septembra završiti povlačenje vojske iz Avganistana. SAD i talibani su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazum predviđa povlačenje stranih trupa za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika. Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala