Šojgu upozorava: Pretnje sve veće, besplatno ćemo isporučiti oružje tadžikistanskoj vojsci

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaRuski ministar odbrane Sergej Šojgu
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Vrtoglavi porast terorističkih aktivnosti u Avganistanu u svetlu naglog povlačenja stranih trupa iz te zemlje i brza degradacija situacije zahtevaju preduzimanje odgovarajućih mera, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Kako kaže, jedna od tih mera je besplatna isporuka ruskog naoružanja tadžikistanskoj vojsci.
„Danas je u prvom planu zajednički rad na neutralisanju pretnji sa teritorije susednog Avganistana. Naglo povlačenje strane vojske izzavalo je brzu degradaciju situaciju, kao iu jačanje aktivnosti terorista. Ta situacija zahteva preduzimanje odgovarajućih mera. Na tome se već radi“, rekao je Šojgu na sastanku sa tadžikistanskim kolegom Šeralijem Mirzoom u Dušanbeu.
Vojni manevri Vostok 2018 - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Ruska vojska pregrupisala snage na granici sa Avganistanom /video/
Prema rečima ruskog ministra, u cilju uvežbavanja akcija za odbijanje terorističke pretnje u avganistanskom pravcu, planirane su brojne vežbe i na bilateralnoj osnovi, i u okviru ODKB, a preduzimaju se i druge mere.
„Organizovane su dodatne besplatne isporuke ruskog naoružanja i tehnike za opremanje vojske Tadžikistana. Nastavljamo sa pripremom kvalifikovanih tadžikistanskih vojnih kadrova. Spremamo ih i u našim vojnim univeritetima, i u fondovima 201. Ruske vojne baze. Pružamo sve što je potrebno za borbenu obuku. Posvećujemo povećanu pažnju jačanju borbenog potencijala naše baze i preciziranju planova za zajedničko odbijanje mogućneg prodora militanata“, objasnio je ruski ministar odbrane.
On je naglasio da je ruska strana spremna da „pruža svaku vrstu podrške potrebnu tadžikistanskim prijateljima“.
U Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga sa militantima pokreta „Taliban“ (organizacije, zabranjene u Rusiji) koje kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala