Poziciju Beograda spasavaju Albanci, ali — sprema se nova režija na Kosovu /video/

© AP Photo / Visar KryeziuAlbanci
Albanci - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Pratite nas
Srbiju u pregovorima sa Prištinom samo Albanci sa Kosova mogu da spasu, jer oni znaju samo jedno, a to je da neće ništa — to je naša šansa, kaže za Sputnjik advokat Goran Petronijević nakon još jedne runde propalih pregovora predsednika države Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu.
Cilj prištinske delegacije je, procenjuje naš sagovornik, da simuliraju incident koji će definitivno prekinuti pregovore, a da potom optuže Srbe za to. Zbog toga, dodaje Petronijević, Beograd neprekidno treba da vodi računa da ne nasedne na provokacije, jer održavanje ovakvog, ad hok stanja koje traje, Srbiji odgovara.
„Pregovori su dobili jednu gotovo šizofrenu situaciju, jer se tu ništa više ne pita Brisel, već Vašington. Podsetiću da smo uoči izbora u Americi pričali o tome da ćemo ako pobedi Džozef Bajden, biti pod većim pritiscima, jer nećemo imati različite stavove Brisela i Vašingtona, što nam je do sada išlo u korist. Demokrate su nakon pobede, međutim, shvatile da ne mogu da stanu tamo gde su stale, jer je opao uticaj SAD u svetu, te su bile prinuđene da menjaju taktiku”, kaže naš sagovornik.

Zapadu odgovara nestabilnost

Predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti optužio je na poslednjem sastanku Srbiju da je izvršila tri genocida nad Albancima od 1878, ali advokat Petronijević postavlja suvislo pitanje — šta reći o tome kada su Albanci izvršili toliko progona i pogroma, a kamoli povesti raspravu o njihovoj saradnji sa nacističkom Nemačkom.

„Ovo je samo trik kojim Kurti pokušava da ojača svoju unutrašnju političku poziciju uoči izbora na takozvanom Kosovu. Sa druge strane, želi da iskoristi priliku i pokaže da je ljut na Srbe i da svima dâ do znanja da on ne može sa njima da razgovara kada su tobože počinili sve te genocide”, dodaje on.

Ipak, kaže Petronijević, to može da bude sastavni deo strategije Kurtijevih gazda, a naš sagovornik je uveren da bi sasvim drugačija priča bila kada bismo mi sa Albancima razgovarali jedan na jedan bez velikih sila u ulozi posrednika.
Na mestu nekadašnje Narodne biblioteke su venci i cveće - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Klopka za Srbiju: Šta se krije iza poplave genocida na Balkanu /video/
„Tako bi bilo i sa muslimanima u Bosni i Hercegovini, kao i sa Hrvatima, ali taj američki, odnosno globalističko-neoliberalni faktor ne dozvoljava da se ti problemi na Balkanu reše. Njima odgovara nestabilnost, a ne rešenje problema koje će eliminisati mogućnost potpaljivanja novih sukoba“, smatra naš sagovornik.

Od optužbi Srba za genocid profitira Nemačka

Optužiti Srbe da su genocidni narod je interes i globalnih i regionalnih sila koji treba da opravdaju svoja tri protivpravna učešća u sukobima na Balkanu — 1994. i 1995. bombardovanje Republike Srpske i 1999. Kosova i Metohije, kaže Petronijević.
On dodaje da su to bila tri protivpravna kriminalna akta koja treba opravdati, a to je ozbiljan motiv.
Proslava Uskrsa na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Ako ćemo o genocidima na Kosovu, bilo je to ovako: Srpski istoričar razobličava Kurtijeve laži
„Optužbe protiv Srba za genocid idu u prilog Nemačkoj, jer su se već pre dvadeset godina pravili planovi o zameni sile vodilje u Evropskoj uniji. Umesto da Veliku Britaniju zameni Francuska kao stalna članica SB UN i zemlja-pobednica u dva velika rata, na to mesto je projektovana Nemačka. Upravo se zbog njene istorije morao pronaći drugi krivac za sva zlodela“, uveren je naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala