Klopka za Srbiju: Šta se krije iza poplave genocida na Balkanu /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićNa mestu nekadašnje Narodne biblioteke su venci i cveće
Na mestu nekadašnje Narodne biblioteke su venci i cveće - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Prava poplava priča o genocidima zapljusnula je region — od Srebrenice do tri navodna genocida nad Albancima, a nije isključeno da će biti iskopan još neki, čiji bi vinovnici opet bili Srbi. Klopka za Srbiju je, po oceni istoričara, u tome da pobijajući izmišljene genocide dođe u situaciju da zanemari temu genocida nad srpskim narodom.
Susedi Srbije, kako kaže istoričar dr Čedomir Antić, genocide shvataju kao mašineriju zasnovanu na tezi da čim ste žrtve takvog zločina, sve treba da bude na vašoj strani. Pritom, kako kaže, što je luđa ideja i manje zasnovana na istorijskim činjenicama, utoliko bolje.

Poplava genocida na Balkanu

Antić navodi primer najnovije priče s kojom je na poslednjoj rundi dijaloga u Briselu izašao kosovski premijer Aljbin Kurti, tvrdeći da su Srbi počinili čak tri genocida nad Albancima: 1878, pa 1912. i najzad 1999. godine.
Za početak, napominje Antić, Kurti treba da se dogovori sa kosovskim istoričarom Jusufom Buđovijem, koji tvrdi da je bilo četiri genocida. Antić primećuje da se priče o genocidima potežu u situaciji kad albansko društvo treći put u 30 godina veruje da ih Srbi truju, imajući u vidu slučaj zatrovane vode u Dečanima i spekulacije prištinskih medija da bi za to mogli biti krivi Srbi.

„Tako nešto se davno nije čulo, još od priča o tome kako Jevreji kradu decu. Na Kosovu kao da je državu dobio Kju-kluks-klan, a ne albanski narod. Pre dve godine pominjali su se otrovani glasački listići, a još ranije selektivno trovanje samo albanske dece“, podseća Antić.

Umesto o izmišljenim, govoriti o pravim genocidima

Po mišljenju profesora Fakulteta političkih nauka Časlava Koprivice, greška je pokušavati da se razobliče potpuno sulude priče poput Kurtijeve.
„Albansko društvo na teritoriji KiM u određenim segmentima se nalazi u pretpolitičkom stanju. Tamo imate ljude koji doslovno zastupaju nešto što čak ne spada u kvaziistoriju, to su konstrukcije koje nemaju dodirnih tačaka s realnošću, a njih to čak ni ne zanima“, konstatuje Koprivica i kao primere navodi verzije kosovskih nazovi istoričara da su Albanci gradili srpske svetinje ili da su se Albanci, a ne srpska vojska borili s Turcima u Boju na Kosovu.
Koprivica smatra da se uopšte ne treba iscrpljivati pobijanjem sličnih izmišljotina, kao i navodnih genocida koje su počinili Srbi i da umesto toga treba govoriti o genocidima nad srpskim narodom.
Kako kaže, ako već hoćemo da govorimo o genocidu, treba videti kako su Osmanlije koristile Albance da potisnu Srbe iz Stare Srbije.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Dodik o Grajfovom izveštaju: To je završena priča, ispred Srebrenice ne može da stoji reč - genocid
„Umesto da se mi prisetimo svega što su nama radili kosovski Albanci, mi dolazimo u gubitničku poziciju da pobijemo očigledne stvari, a da zaboravljamo takođe očigledne stvari. A očigledno je da nije bilo genocida na Albancima, kao što je očigledno da su oni tokom nekoliko stotina godina bili korišćeni za etničko čišćenje iskonskih srpskih prostora. To je bilo tako i u Drugom svetskom ratu i tokom socijalističke Jugoslavije“, izričit je sagovornik Sputnjika.

Istorijski inženjering

Akademik Ljubodrag Dimić, rukovodilac Odbora za istoriju 20. veka u SANU, upozorava da Kurtijeve izjave nisu samo politička provokacija, već klasični primer nenaučne revizije istorije s dugoročnim društvenim posledicama.

„To nas suočava sa lažnom istorijom koja nastaje u kabinetima, koja je brutalna i nekritična, koja menja identitet, oduzima dostojanstvo, menja mesto jednog naroda u slici evropske istorije, menja generacijski učinak čitavih naraštaja i ceo taj inženjering je oblikovan političkim, a ne naučnim interesom“, kaže Dimić.

Reč je, dodaje on, o nasilju nad prošlošću, kojim se jednoj državi oduzima istorijski legitimitet i poništava biće jednog naroda, osporava se njegova kultura, a tim lažima se dovodi u pitanje ne samo njegov identitet, već i ukida njegova budućnost.
„Rezultat tog procesa je pokušaj rekonstrukcije nekog novog sećanja, nove istorije koja odgovara onima koji danas vladaju svetom i njihovim saučesnicima“, objašnjava istoričar, uz opasku da je srpska istoriografija napravila 42 toma građe, koji govori samo o periodu od Berlinskog kongresa do Prvog svetskog rata i u kojima na desetine i stotine hiljada dokumenata govore o albanskim zločinima nad Srbima.
Proslava Uskrsa na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Ako ćemo o genocidima na Kosovu, bilo je to ovako: Srpski istoričar razobličava Kurtijeve laži
„Onda deluje sumnjivo kad se posle četiri decenije ćutanja o Jasenovcu odjednom setite tih zločina. Ali to je bila cena Jugoslavije“, sa žaljenjem konstatuje Koprivica.

Kontrola svesti naroda zamenjuje divizije

Izmišljene genocide u regionu profesor objašnjava nastojanjima velikih sila da upravljaju prošlošću drugih naroda, kako bi tako mogli da upravljaju i njihovom budućnošću.
„Pritom, oni narodi koji su bili saveznici Trećeg rajha, sad su saveznici SAD i Britanije. Ja to zovem transepohalna solidarnost imperijalnog mišljenja. Isti propagandni narativi koji su korišćeni protiv Srba i Rusa ‘40-ih godina, sada su ponovo u igri. Istovremeno, njih istina ne zanima, tu se uzima zamenska istina, propagandna konstrukcija istine kao resurs na osnovu kog treba da se vrši kontrola prostora i to putem kontrolisanja svesti naroda. Pogledajte šta se dešava u Ukrajini, tu se jasno vidi da ako upravljate prošlošću i upotrebljavate je protiv protivnika, vama nisu potrebne divizije — u skladu s onim Staljinovim pitanjem koliko divizija ima Vatikan — jer ćete imati ljude koji će zdušno verovati u priče o genocidima koje su izvršili Srbi, genocidima koje su izvršili Rusi. Vi ćete na osnovu lažnih premisa ostvariti geopolitičku kontrolu prostora“, zaključuje Koprivica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala